Економіка

Зупинка у вигляді книги, сонячні батареї, алея закоханих, парк біля шкірзаводу – бердичівляни подали 66 проектів до бюджету участі

3 February 2017, 11:23

Упродовж майже двох з половиною місяців жителі Бердичева подали до міськради 66 проектних пропозицій бюджету участі. Їх тематика, передусім, стосується благоустрою територій, поліпшення інфраструктури міста, а також облаштування спортивних і дитячих майданчиків.

Про це у коментарі Житомир.info розповіла секретар Бердичівської міської ради, секретар робочої групи бюджету участі в місті Бердичеві Юлія Лефтер.

«Бюджет участі у Бердичеві має свої особливості, пов’язані з тим, що місто було умовно розділено на шість районів. 600 тис. грн – загальна вартість бюджету участі, але один проект в одному районі має бути до 100 тис. грн. Так було зроблено для того, що віддалені райони міста також могли розвиватися. Загалом бердичівляни подали 66 проектів, їх тематика стосується благоустрою територій, поліпшення інфраструктури міста, а також облаштування спортивних і дитячих майданчиків. Також є культурні проекти: проведення кінофестивалю ім. Ф. Горенштейна «Зоряне містечко» та історичного фестивалю «Свята Марія», що відтворює події XVII століття на території монастиря Босих Кармелітів. Крім того, активісти велоруху подали проекти, які пов’язані з велоінфраструктурою, – це облаштування велопарковок біля загальноосвітніх шкіл. Є ще один проект по екстрім-парку, що передбачає облаштування майданчиків під змагання та тренування якраз для екстремальних видів спорту. Також молодь подавала проекти по скейт-парку, роллердрому. У Бердичеві може з’явитися й міні-зоопарк, який пропонують зробити на території ботанічного саду», – уточнила Лефтер.

Серед 66-ти пропозицій є й інноваційні проекти. Так, бердичівляни пропонують облаштувати в своєму райцентрі зарядний пристрій із сонячними батареями на дереві, а при Центрі позашкільної освіти ім. О. Разумкова хочуть відкрити гурток із робототехніки.

Цікавими проектами бердичівського бюджету участі є «Алея закоханих» у пішохідній зоні біля міського парку Гагаріна та «Колодязь бажань».

«Об’єдналися представники п’яти ОСББ міста та подали спільний проект по облаштуванню відкритого громадського простору «Алея закоханих», де була би плиткою викладена територія, посаджені дерева, підведено освітлення, встановлено лавочки. Там усі бажаючі та, зокрема, закохані пари могли би проводити свій вільний час. Щодо «Колодязя бажань», автор проекту пропонує відновити занедбаний струмок, який тече в річку Гнилоп’ять, і зробити з нього джерело у вигляді колодязя, до якого могли би приїжджати молодята та загадувати там бажання», – пояснила Юлія Лефтер.

Крім тематики, проектні пропозиції відрізняються й вартістю. Подеколи ця різниця дуже суттєва. При цьому втілення деяких проектів перевищує навіть загальне фінансування бюджету участі у Бердичеві.

«У районі Бердичівського шкіряного заводу декілька авторів пропонують зробити парк із майданчиком для велосипедистів і зоною відпочинку біля озера. Вивчивши подані ескізи, фахівці прийшли до висновку, що вартість цього проекту може становити близько 3 млн грн, тоді як фінансування одного проекту бюджету участі не повинно перевищувати 100 тис. грн. Тому у разі перемоги автори визначатимуть, що саме вони хочу зробити на цю суму. Найдешевшими, тобто бюджетними, є проекти з облаштування парковки для дитячих візочків при вході до центральної міської лікарні та парковок на території загальноосвітніх шкіл, їхня вартість – до 10 тис. грн», – зазначила секретар міськради.

Примітно при цьому, що за час прийому проектів до Бердичівської міськради надходили пропозиції, які, по суті, повторювалися: їх планують втілили на одній території або ж ідеї де в чому подібні. Зокрема попитом користувався приміський парк імені Тараса Шевченка. Так, автори проектів пропонують як концептуально змінити його дизайн, так і облаштувати біля пам’ятника Кобзарю інформаційну зону з плакатами та стійками.

«Популярністю також користувався центральний міський пляж, на якому пропонують облаштувати волейбольний майданчик, встановити вуличні тренажери та зробити сучасний пірс і пішохідну зону (від пляжу по річці Гнилоп’ять до пішохідного мосту), яка зараз у аварійному стані. Також бердичівляни подавали проекти, що стосуються безпеки на пішохідних переходах. Так, батьки учнів 12-ї школи об’єдналися навколо схожого проекту: пропонують облаштувати ділянку з лежачими поліцейськими, звуковим світлофором. А мама хлопчика, якого нещодавно збила автівка на пішохідному переході, запропонувала облаштували його в районі міської лікарні. Люди також хочуть зробити три інформативні зупинки громадського транспорту (на вокзалі, біля комплексу Розумкова та міської бібліотеки), які містили б маршрути і карту міста та архітектурних пам’яток. Зокрема ту зупинку, що біля бібліотеки, пропонують зробити у вигляді розгорнутої книги та оснастити зарядними пристроями і забезпечити WIFI-доступом», – сказала Юлія Лефтерт

Загалом авторами проектних пропозицій стали переважно молоді люди – віком до 30 років. Хоча до Бердичівської міської ради надходила пропозиція й від жительки 1949 року народження. Є серед бердичівлян і ті, хто подали на бюджет участі більше одного проекту.

«Є у нас такий Юрій Мельник, який подав п’ять проектів, та Богдан Кицак – від нього надійшло сім пропозицій», – уточнила секретар міськради.

Проголосувати за найкращі проекти бюджету участі жителі Бердичева зможуть із 1 по 15 березня.

Як повідомляв Житомир.info, прийом проектних пропозицій до бюджету участі у Бердичеві стартував 23 листопада 2016 року та тривав до 1 лютого 2017 року.

Секретар Бердичівської міської ради, секретар робочої групи бюджету участі в місті Бердичеві Юлія Лефтер

 

Фото надала Юлія Лефтер

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі