Влада

Брюссель обрав Житомирську область для реалізації проекту з лікування хворих на хіміостійкий туберкульоз

10 March 2017, 17:34

У Брюсселі серед 5 областей України обрали Житомирщину для реалізації проекту з лікування хворих на мультирезистентний (стійкий до хімічних препаратів – ред.) туберкульоз, який втілюватиме місія «Medecins sans frontieres»/ MSF/ («Лікарі без кордонів»).

Про це 10 березня повідомила прес-служба Житомирської обласної державної адміністрації.

«Голова облдержадміністрації Ігор Гундич та голова обласної ради Володимир Ширма 10 березня зустрілися із головою місії Самуелем Давідом Теодоре та медичним координатором Габріелою Дас. «Житомирська область найкраще підходить для пілотного проекту. Одним з ключових критеріїв був рівень розуміння і підтримка з боку влади і головного лікаря облтубдиспансеру», – зазначив голова місії. За його словами, MSF – фінансово незалежна організація, що за власні кошти буде забезпечувати лікування пацієнтів-учасників проекту. MSF є міжнародною неурядовою організацією, що займається наданням гуманітарної та медичної допомоги жертвам конфліктів, природніх лих, епідемій, а також особам, виключеним з системи охорони здоров’я. Організація також профінансує ремонт лабораторії відповідно до європейських стандартів», - інформує прес-служба.

У рамках проекту планується розпочати лікувально-дослідну програму, де будуть задіяні різні категорії пацієнтів. Представники проекту займатимуться діагностуванням, лікуванням і відстеженням курсу реабілітації. Зокрема, за бажанням пацієнтів, хворих на резистентний туберкульоз, використовуватимуть 2 сучасні препарати (Бедаквілін та Деламанід), що є ефективнішими та діють швидше. Планується охопити лікуванням близько 250 пацієнтів у рік.

Проект триватиме 4-5 років. На сьогодні MSF співпрацює з Міністерством охорони здоров’я щодо введення у лікувальний протокол сучасних ліків проти резистентного туберкульозу.

Голова облдержадміністрації Ігор Гундич висловив свою підтримку та запевнив, що влада допоможе зробити усе можливе, щоб цей проект працював, - інформує ОДА.

У Житомирській області нараховується 110 паліативних хворих на туберкульоз, яким уже не допомагають наявні ліки. Щороку у близько 280 жителів області діагностується резистентний туберкульоз. 

Як повідомляв Житомир.info, в Житомирській області планували втілити міжнародний проект з лікування хворих на туберкульоз.
 
 
 
 
Фото прес-служби Житомирської ОДА

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі