Влада

На розмову із владою до Житомирської ОДА приїхали з півтори сотні представників інтернатних закладів

17 March 2017, 16:40

Близько півтори сотні педпрацівників та батьків вихованців комунальних інтернатних закладів Житомирської області 17 березня приїхали на зустріч із владою, бо не хочуть їхнього закриття.

Частина приїжджих – представники Кмитівської спецшколи-інтернату - влаштувала акцію протесту під стінами ОДА. Перед зустріччю, запланованою на 14 годину, до протестувальників вийшов заступник голови ОДА, співголова робочої групи з оптимізації мережі інтернатних закладів Ярослав Лагута, однак після нетривалої розмови, так і не дійшовши згоди, сторони пішли до малої зали ОДА.

Учасники зібрання емоційно звинувачували обласну владу в тому, що вона одноосібно прийняла рішення про скорочення чотирьох спецшкіл.

«Зараз ми не можемо говорити ні про закриття ніякого конкретного навчального закладу, ні тим більше називати дати. Це лише проект рішення. Неодноразово засідала робоча група. Після цього має бути ще як мінімум три кроки: обговорення у двох депутатських комісіях – гуманітарній і бюджетній, рішення голів фракцій про формат винесення цього питання на сесію і власне голосування», - пояснював Лагута.

Після суперечок між Лагутою, який наполягав на форматі «круглого столу», та депутатом облради Дмитром Кропачовим, який пропонував дати слово представникам кожного навчального закладу, було прийняте рішення перейти до великої зали облдержадміністрації.

Зі слів заступника голови ОДА, на всі інтернатні заклади на 2017 рік в обласному бюджеті не вистачає 23 мільйона гривень, а оптимізація дасть близько 40 млн грн економії.

«Школи-інтернати розв’язують батькам руки, щоб вони могли працювати і заробляти для сім’ї кошти (…). Ми готові реорганізуватися у реабілітаційний заклад, я особисто не раз носила начальнику управління освіти статут, але була відповідь: «Не на часі», - скаржилася керівник Вишевицької спецшколи-інтернату, на що Ярослав Лагута відповів:

«Ні для кого не секрет, що звичайні школи та інтернати «полюють» за дітьми. Школи скаржаться, що забрав інтернат дитину, тому що малокомплектна школа, і не вистачатиме дітей, а інтернати на 1 вересня дають максимальне навантаження, і з них деяка частина розходиться по школам тільки для того, щоб показати на 1 вересня показник наповненості дітей і показати, що "у нас все працює". Це проблема, про яку всі знають і про яку треба говорити», - сказав Лагута.

Чи досягла влада консенсусу із представниками спецшкіл, стане відомо згодом.

Нагадаємо, представників шкіл-інтернатів запрошували 17 березня в Житомирську ОДА, аби разом обговорити питання ліквідації закладів.

Як повідомляв Житомир.info, опівдні 17 березня під стінами Житомирської ОДА люди з Кмитова протестували проти закриття школи-інтернату. У січні 2017 року в Житомирській області створили робочу групу, яка буде розробляти план оптимізації мережі інтернатних закладів. Перелік шкіл-інтернатів області, які хочуть ліквідувати або приєднати, дивіться тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі