Влада

Представників шкіл-інтернатів запрошують у Житомирську ОДА, аби разом обговорити питання ліквідації закладів

16 March 2017, 09:47

17 березня о 14.00 год. Житомирській ОДА проведуть обговорення рекомендацій робочої групи за участю представників навчальних закладів та громадськості стосовно реорганізації інтернатів.

Про це 15 березня повідомила прес-служба Житомирської обласної державної адміністрації.

«Для того, аби реорганізація інтернатних закладів пройшла максимально публічно і безболісно для дітей, працівників і батьків, у п’ятницю, 17 березня о 14.00 год. у малій залі ОДА (майдан Корольова, 1) відбудеться обговорення рекомендацій робочої групи за участю депутатів обласної ради усіх фракцій, представників навчальних закладів та громадськості», - інформує прес-служба.

За даними ОДА, перебування і навчання однієї дитини в закладі інтернатного типу у 2016 році коштувало близько 105 тис. грн із державного та обласного бюджетів, залежно від наповнюваності закладу. У 2017 році ця цифра збільшиться 150 тис. грн на кожного підопічного.

Робочу групу з оптимізації інтернатних закладів очолює заступник голови Житомирської ОДА Ярослав Лагута, який вважає, що на першому плані має бути не збереження закладу, а дитина, забезпечення якісних умов її навчання і проживання.

«Діти, які навчаються в цих закладах, не відчувають тих грошей, які виділяє держава на їх утримання. Сьогодні наповненість інтернатних закладів області, які плануємо реорганізувати, коливається від 43% до 80%, а кількість персоналу, який навчає та обслуговує дітей, в деяких закладах становить більше 1,3 на одного вихованця. Тому наше завдання – не просто оптимізувати мережу інтернатів, скоротивши витрати, а насамперед створити комфортні умови для життя дітей, підібрати кваліфікованих працівників та педагогів, які займатимуться розвитком вихованців», – цитує Ярослава Лагуту прес-служба ОДА.

На сьогодні наповнюваність інтернатних закладів дітьми становить 40-80%, тоді як персоналу працює майже стільки, скільки навчається дітей (0,9 ставки працівників на 1 дитину), - наголошує ОДА. Відповідно, 70% коштів спрямовувалися на заробітну плату персоналу і лише 30% – на проживання, харчування дітей, енергоносії та утримання самих закладів.

Оптимізація інтернат них закладів дозволить економити щороку 64,5 млн грн, не погіршуючи умови навчання дітей, - переконує влада.

Як повідомляв Житомир.info, у січні 2017 року в Житомирській області створили робочу групу, яка буде розробляти план оптимізації мережі інтернатних закладів. Перелік шкіл-інтернатів області, які хочуть ліквідувати або приєднати, дивіться тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі