Місто

Тисячі житомирян принесли квіти до монументу Слави у пам’ять про загиблих у Другій світовій

9 May 2017, 14:37

Кілька тисяч житомирян прийшли 9 травня до монументу Слави, щоб вшанувати пам’ять воїнів, загиблих у Другій світовій війні.

Там відбувся мітинг-реквієм, представники влади, духовенство, бійці 95 бригади згадували події часів Другої світової, вітали ветеранів і дякували їм за подвиг. Ветерани ж охоче ділилися своїми фронтовими спогадами.

«Бої були сильні, я двічі поранений був. Там гриміло все, дим, дихати неможливо. Горіли танки, люди, з нашого боку було, і з німецької сторони теж. Там мене поранило 7 травня, а 9 травня я зранку прокинувся і побачив білу стелю, я обв'язаний, біль, зрозумів, що я поранений. Потім чую - стрілянина. Думаю, німці поранених добивають, мабуть, все, мені кінець. Ну а потім, коли чую «Перемога! Перемога! Ура!», - пригадав ветеран Михайло Барановський.

Серед учасників мітингу-реквієму багато хто тримав у руках портрети своїх загиблих родичів, дехто одягав їхні нагороди.

«Я йду сюди завжди, схиливши голову в пам’ять про своїх загиблих родичів, побратимів, які дійсно полягли за нашу незалежність. Ми ніхто не знаємо, якби не було тієї перемоги, що було б далі. Тому вічна їм слава і дякуємо за ту перемогу, яку вони здобули для нашого народу», - розповіла голова правління БО “Український фонд благодійництва” Леся Морозова.

Захід відбувся без сутичок і провокацій. За правопорядком спостерігали близько сотні працівників поліції. Пам’ять про загиблих захисників вшанували хвилиною мовчання, а по завершенню урочистої частини відбулося традиційне покладання квітів до монументу Слави та Вічного вогню.

За оцінкою поліції, у заходах біля монументу взяли участь близько 4 тисяч людей.

Нагадаємо, вранці на майдані Перемоги ветеранів примусили згорнути прапор із комуністичною символікою, після чого розпочалися урочистості з нагоди 72-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні: житомиряни колоною пройшли від центру міста до монументу Слави.

Детальніше про початок відзначення Дня перемоги у Житомирі дивіться у сюжеті, фоторепортаж з майдану Перемоги дивіться тут.

Як повідомляв Житомир.info, представників житомирських ветеранських організацій запросили у військову частину на «фронтових» 100 грамів.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі