Влада

У житомирській Держекоінспекції пояснили, як перевіряли захоплений Недільським берег Тетерева

8 June 2017, 16:08

Маєток, будиночки для птахів, пірс, човни та огорожа – усе це належить екс-начальнику УДАІ в Житомирській області Володимиру Недільському. Та чи у законний спосіб екс-правоохоронець заволодів частиною берега річки Тетерів у районі міського парку іще минулоріч, взялася з’ясовувати місцева прокуратура. На звернення останніх, екологічна інспекція проводить перевірку, виявляє низку порушень, вердикт – порушення прав доступу до річки. Справа доходить до суд, і тут найцікавіше: прокуратура просить суд залишити позовну заяву без розгляду, адже повторний акт перевірки екологічної інспекції вказує на те, що Недільський добровільно прибрав огорожі, які власне і обмежували доступ до річки. Позиція прокурора викликала хвилю обурень від громадських активістів.

«Порушення усунуті, тобто, вони були, а на даний час вони усунуті. Ми не маємо повноважень на перевірку, ми посилаємось на перевірку відповідних органів. Якщо вас не влаштовує щось, ви можете це оскаржувати», - пояснює прокурор Житомирської місцевої прокуратури Олексій Костишин.

Врешті, хто і що писав у актах та як проводили перевірку спірної ділянки, ідемо з’ясовувати до Державної екологічної інспекції. Знайомтесь – Кароліна Осадчук, державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища Державної екологічної інспекції у Житомирській області. На питання, чому екологічна інспекція дозволила закрити справу, інспектор пояснює.

«Це було право прокуратури, вони ставили позовні вимоги. Я утрималась, тому що у мене як у інспектора немає повноважень відмовлятись від позову чи заключати мирову угоду, і т. п.», - каже державний інспектор Кароліна Осадчук.

Також вона додає: завжди діяла у межах своїх повноважень.

«Спеціалісти виїхали, провели обстеження земель загального користування. Встановили, що дійсно є порушення: огородження у водному плесі частини акваторії річки. Матеріали ми одразу направили (ред. - до прокуратури), був складений акт обстеження за результатами перевірки. Інші документи перевіряти змоги не було, адже обстеження було не обстеженням безпосередньо земельної ділянки власника, а земель загального користування. На початку травня надійшла заява-звернення від адвоката Недільського, екологічна інспекція виїхала. В акті обстеження ми зазначили: паркан-сітка була знята, демонтована. Окрім того, ми зазначили, що з обох боків по берегу є часткове огородження. Пояснював (ред. - власник), що це частково стримує сміття, яке іде, також водоплавних птахів, які там у нього знаходяться. Власник пояснював, що усе це було до нього і він цього самостійно не встановлював», - говорить Кароліна Осадчук.

Держінспектор ділиться: якщо й довести факт самовільного привласнення земельної ділянки, то розмір штрафу за таке порушення ледь дотягує до 200 гривень, а то й менше.

«За самовільне зайняття земельної ділянки для громадян - 170 грн, а якщо розрахунок шкоди, відповідно до методики затвердженої Кабміном, - ось це часткове огородження, буде максимум у межах 100 грн», - ділиться державний інспектор.

У той час Житомирська міськрада розробляє проект велодоріжки, яка, ймовірно, буде пролягати саме по узбережжю Тетерева. В одній із програм «Діалоги» на Житомир.info, заступник міського голови Матвій Хренов показує макет реконструкції міського парку, і що ми бачимо: велодоріжка повз маєток Недільського, точніше не повз, а в обхід.

«Так дійсно, ми знаємо, що є проблеми із забудовою. Але вони мають усі документи і ми не можемо сказати: «Візьміть і знесіть». Але будь-яка проблема – це можливості. Завдяки цьому ми можемо зробити частину маршруту по річці. Конструктивно це можливо, і я вас запевняю, що це буде дуже гарно. Частина буде йти просто по воді. Я не знаю, яким буде конструктивне рішення, це буде понтонна якась частина або жорстко фіксована. І навіть були пропозиції проектантів, я не знаю, чи ми на цьому зупинимось, зробити там навіть зони відпочинку із лавками», - сказав Матвій Хренов.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі