Місто

Університет шукає можливість зробити житомирський ботанічний сад більш відкритим, - Олег Скидан

21 June 2017, 15:19

 Керівництво Житомирського національного агроекологічного університету веде перемовини з владою міста на предмет більшої «відкритості» належного йому ботанічного саду.

Про це в прямому ефірі програми «Діалоги» на Житомир.info 20 червня розповів ректор Житомирського національного агроекологічного університету Олег Скидан.

«Вільне відвідування (ботанічного саду) положенням не передбачене, хоча ми й намагаємось зараз, і з міською радою спілкуємось, принаймні щоб зробити ботанічний сад більш відкритим. Але відкрити його повністю на сьогодні буде досить складно, тому що це буде суперечити діючим нормативним актам, призведе до персональної відповідальності університету та не виключено – до знищення певних видів рослин», - сказав ректор.

За його словами, згідно з положенням про ботанічний сад Житомирського національного агроекологічного університету, його територія є закритою, і відвідування може здійснюватися тільки у вигляді організованих екскурсій.

«Дуже часто звертаються школи, дитячі садки, училища, інші установи. За визначену плату проводиться організована екскурсія, де дається інформація по кожному виду дерев чи рослини. Екскурсії проводять наші фахівці. (Проходять) весільні церемонії, замовляють екскурсію або хочуть сфотографуватися на фоні природи», - сказав Олег Скидан.

Стосовно знищення відвідувачами рослин ректор сказав наступне.

«Це ми спостерігаємо під час організованих екскурсій, коли перші відвідувачі вже послухали екскурсовода і йдуть далі, а наступні ламають якусь гілочку, щоб зробити саджанця і посадити вдома. На жаль, таких випадків дуже багато. Якби це був це парк – викорчувати дерево і занести його додому досить складно. А коли це кущова рослина, колекція винограду, який багатьох цікавить, колекція квітів і рідкісних рослин – є можливість їх зірвати. Коли це буде вільне відвідування, то один охоронник на 12 гектарів просто не зможе контролювати цю територію. Вже сьогодні ми маємо неодноразові факти проникнення на територію, в минулому році був випадок підпалу», - сказав гість передачі.

Він наголосив, що, хоча ботанічний сад і є об’єктом природоохоронного фонду загальнодержавного значення, протягом останніх років жодної копійки - ні з державного, ні з обласного, ні з міського бюджетів - на його утримання виділено не було.

Зі слів Олега Скидана, утримання ботанічного саду у 2017 році обійдеться університету у 500-600 тисяч гривень на рік.

«У 2017 році ми були вимушені дещо скоротити штат обслуговуючого персоналу ботанічного саду. Фонд зарплати на охоронників, які цілодобово охороняють об’єкт у 4 зміни, становить 200 тис. грн тільки за мінімальної зарплати. Ще є декілька квітникарів. Таким чином, утримання ботанічного саду обійдеться в межах 500-600 тисяч гривень на рік», - сказав ректор ЖНАЕУ.

Як повідомляв Житомир.info, у 2015 році Олег Скидан пояснив, чому ботанічний сад в Житомирі закритий для сторонніх відвідувачів.

Повністю «Діалоги» на Житомир.info з ректором ЖНАЕУ  дивіться тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі