Місто

Житомирські віряни кілька годин емоційно обговорювали зміни статуту Свято-Михайлівського кафедрального собору

30 June 2017, 09:16

На загальні збори громади 29 червня до Свято-Михайлівського собору прийшло більше 500 вірян. Люди заслухали звіт керівних органів громади собору, скарбника храму та обрали нового голову громади, який нині замість отця Богдана буде займатися господарськими справами храму. Що ж до перевиборів 20 членів ради громади, то їхній склад залишився незмінним. Найбільше обговорень викликає питання, щодо заміни статуту собору на нову редакцію.

«Згідно діючого статуту, саме громада розпоряджається майном і фінансами церкви. На сьогоднішній день є два головні питання - це недільна школа і літній табір. Згідно того статуту, який пропонують прийняти керівництвом і єпископом у тому числі, то керувати цим громада вже не зможе, цим усім буде керувати єпископ», - розповідає член громади Свято-Михайлівського кафедрального собору Максим Янчук.

Секретар Житомирської єпархії каже: заміну статуту підтримує не лише єпископ Паїсій, а і сам Святіший Патріарх Філарет.

«Сам Святіший Патріарх бачив цей статут і сказав його переробити, всі однаково роблять. Прийшов новий керівник і керівника потрібно слухати. Керівник казав: отець Богдан, я вам не бажаю зла, я вам не ворог, ні з якого настоятельства я вас не скидаю. Це було сказано перед священиками багато разів», - говорить секретар Житомирської єпархії УПЦ КП Павло Ядчишин.

Обговорення між вірянами не вщухають, і аби заспокоїти прихожан, роз’яснювати ситуацію береться настоятель Свято-Михайлівського собору Богдан Бойко.

«Як було поставлено питання: я керую - ти відповідаєш. Я так працювати не буду. Я кажу: якщо хочете так, то будь ласка ставайте настоятелем, я можу бути просто священиком, буду служити, а ви відповідайте за все. І на цьому почалися проблеми», - пояснює настоятель Свято-Михайлівського кафедрального собору о. Богдан Бойко.

Отець Богдан розповідає: у нинішньому статуті вказано, що «Релігійна громада Свято-Михайлівського кафедрального собору м. Житомира» - це не прибуткова організація. Однак, не дивлячись на це, за заявою адвоката єпископа Паїсія, Свято-Михайлівський собор потрапляє під перевірку не лише з боку податкової, а і поліції.

«Прошу провести аудиторські перевірки фінансово-господарської діяльності релігійних організацій належних до Житомирської єпархії УПЦ КП і наявності основних фондів за останні три роки. Потім адвокат Владики іде в обласне БТІ вимагаючи всі документи на Свято-Михайлівський кафедральний собор, там стається велика сварка, викликають поліцію. А потім, на наступний день, в обласній поліції розповідають, що нібито ми тут покриваємо корупцію у Свято-Михайлівському соборі. Тут не є проблема о. Богдан, я можу завтра зібрати речі і піти, якщо мені дадуть можливість, то я можу служити будь-де в Україні. Ось така проблема і з неї вийшло те, що ви знаєте», - сказав о. Богдан Бойко.

Хто за, а хто проти зміни статуту, віряни вирішували шляхом голосування: заповнювали спеціальні бюлетені та кидали їх до закритої скриньки. Лічильна комісія підрахувала голоси, результати ж зачитує отець Богдан Бойко.

«Відомості результатів голосування по питанню - заміна статуту на нову редакцію: за - 4 голоси, утримались - 4, не заміняти - 515 голосів», - зачитав результати голосування настоятель Свято-Михайлівського кафедрального собору.

Наостанок, настоятель храму закликав усіх до молитви.

«Сьогодні секретар Патріарха мені та Владиці перетелефонував, щоб ми завтра приїхали до нього. Які дасть благословіння Патріарх я не знаю, тому моліться, щоб все у нас було добре», - сказав о. Богдан Бойко.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі