Місто

Як ставляться житомиряни до свята Івана Купала та чи схвалює церква такі обрядові гуляння

6 July 2017, 14:15

Традиційно в ніч з 6 на 7 липня українці святкують Івана Купала. Зазвичай, цього дня дівчата плетуть вінки, хлопці стрибають через вогнище та шукають цвіт папороті, буцімто він принесе щастя. Однак таке, своєрідно містичне гуляння церква не просто не підтримує, а й не визнає, - кажуть священослужителі. Позаяк, воно іде у розрізі з християнською вірою.

«Церква не одобрює такі святкування, тому що це іде у розріз вірою Святої православної христової церкви. Сам Христос сказав: «Не можете служити Богові і Мамоні». Ми не можемо розділятись, ми не можемо водночас жити з Богом і йти за тим, що призводить нас до гріха за нашіптуванням диявола. В це день ми маємо звершувати пам’ять дня народження чесного й славного пророка Предтечі Хрестителя Іоана. Він є пророком і вчителем покаяння. Те, що у нас відбувається: спалювання, перескакування через багаття, пошуки цвіту папороті, яке принесе щастя. Але щастя християнина не заключається в матеріальному, щастя християнина - це заповідь блаженства. Воно вище, аніж земне. Тому ми маємо відкидати будь-які язичницькі звичаї, які беруть свій початок із дохристиянства. Тому, вони і не приймаються Святою православною церквою», - розповідає протоієрей Свято-Михайлівського кафедрального собору клірик Володимир Бігун.

Запитуємо у житомирян, як вони ставляться до магічних обрядів святкування Івана Купала та чи беруть у них участь.

«Івана Купала, так Івана Купала, мені байдуже. Ми не язичники, ми православні», - говорить Костянтин.

«Дуже позитивно ставлюсь до цього свята. Мені подобаються народні звичаї», - каже Валентина.

«Різні лісові мавки, вихід водяного, спускання вінків на воду, за цим цікаво споглядати», - розповідає Аліна.

«Стрибати через вогнище, відпочивати на природі, смажити шашличок, усе як годиться», - ділиться Вячеслав.

«Я сама родом із села, ми завжди святкували. Навіть бабусі, у років 80 стрибали через вогнище, співали купальські пісні», - згадує Галина.

«Мені це не подобається, тому що я християнин», - не підтримує святкування Микола.

«Хтось підтримує, а хтось ні, це справа кожного. Ходити до церкви потрібно, але які святкувати свята кожен обирає сам», - зауважує Аліна.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі