Культура

Житомирський журналіст «підняв» з архіву кінохроніку про Баранівський фарфоровий завод

11 July 2017, 16:57

Житомирський журналіст Сергій Бовкун повернув із забуття унікальну кінохроніку міста Баранівка Житомирської області.

Документальні кінофрагменти він відшукав у Центральному державному архіві кінофотодокументів України імені Пшеничного в Києві. На рідкісних кадрах - життя Баранівки в період з 1946 по 1984 роки. Більшість сюжетів присвячені діяльності знаменитого на весь колишній СРСР Баранівського фарфорового заводу, заснованого в 1802 році. Також є сюжет про народний музей Баранівки.

Інша кінострічка - документальний фільм «Поліське намисто» - розповідає виключно про Баранівський фарфоровий завод. Знятий в 1970 році на студії «Укртелефільм», режисер - О. Синько. У фільмі демонструються кращі зразки продукції заводу. Копія фільму зберігається в Центральному державному архіві кінофотодокументів України імені Пшеничного.

Оцифровані копії фільму й кінохроніки стали доступними для загального перегляду завдяки фінансовій підтримці Баранівської міської ради та міського голови Анатолія Душка, - розповідає Сергій Бовкун.

Сайту Житомир.info журналіст розповів, що, як і раніше, він знайшов сюжети про Баранівку у держархіві.

Це фактично все, що збереглося про Баранівку, - каже Сергій. Особливо цінними є кадри про завод, адже самого заводу вже немає — зупинений та порізаний. А колись він був найвідомішим на весь Союз.

«Зв'язався з міським головою Анатолієм Душком, він пішов назустріч. І міська рада викупила ці сюжети — аби була пам'ять про містечко тієї епохи і про завод. У мене в Баранівці є родичі. Вони вже бачили цю хроніку. Дехто навіть впізнав себе! Приміром, 89-річна Ганна Созонтівна Базько, яка понад 30 літ пропрацювала на заводі в живописному цеху. На кінохроніці 1956 року вона впізнала себе молодою», - розповів Сергій Бовкун.

Нагадаємо, в музеї фарфору та порцеляни у Баранівці жителі Житомирської області можуть побачити вази, літрові та мініатюрні чашки, а також сервізи, яким більше 80 років.

Як повідомляв Житомир.info, в Нацмузеї історії у Києві зберігається виготовлений у Баранівці сервіз, присвячений одужанню Леніна.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі