Влада

Для підняття вартості проїзду в електротранспорті Житомира членам виконкому забракло одного голосу

16 August 2017, 14:37

Одне із головних питань на засіданні виконавчого комітету Житомирської міської ради 16 серпня стало встановлення вартості проїзду в міському електротранспорті.

«Пропонується внести зміни в п.1.3 стосовно зміни вартості проїзду в міському електротранспорті і встановити вартість проїзду 3 гривні», - каже заступник начальника управління транспорту і зв’язку Житомирської міської ради Валентин Васянович.

На обговорення питання прийшли і громадські активісти. Проте чи не єдиним, хто на загал висловився проти підвищення вартості проїзду, був громадський активіст Євгеній Демчик. Він запевняє: доцільності піднімати тариф не має.

«Не допрацьовано управлінням транспорту як організатором цього проекту рішення. Сьогодні недоцільно приймати тариф 3 гривні у комунальному транспорті. ТТУ має бути як соціальна складова для житомирян - соціальний транспорт. Я знаю, у вас є проект безкоштовного проїзду житомирян, але прийняти сьогодні рішення і повісити на житомирян тариф - це некомпетентність організаторів управління транспорту. Тому що нічого не зроблено для того, щоб дати можливість ТТУ заробляти, дати пасажира, а приміські маршрути - це сьогодні основне зло, яке не дає можливості розвиватися житомирському транспорту», - пояснює свою позицію Євгеній Демчик.

На дорікання Євгенія Демчика взявся відповідати міський голова Сергій Сухомлин.

«Виручка ТТУ виросла у середньому на 30% тому, що пільговий пасажир пішов у маршрутки, тим самим розвантаживши наш комунальний транспорт і дав можливість людям економити та користуватися нашим комунальним транспортом. Зараз питання взагалі про існування ТТУ, адже якщо ми не поставимо мінімальну заробітню платню водію 8 тисяч гривень, а люди з класністю мають заробляти і 10 тисяч - це якраз вимушене рішення. Одночасно ми приймаємо вартість проїзного квитка. Якщо житомирянин купує проїзний, то по ньому собівартість однієї поїздки складатиме 2 грн 50 коп. Стосовно приміських маршруток, то ми вже працюємо з головою облдержадміністрації і наразі домовились, що ми робимо спільну схему руху по місту, яка буде враховувати інтереси і приміських жителів», - роз’яснює Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Разом із тим мер міста каже: з початку року, за підрахунками, сума підтримки ТТУ з міського бюджету складала більше 80 млн грн, наразі ця цифра зменшилась на 30 мільйонів.

«У нас по проекту підтримки ТТУ на початку року рахували близько 82 млн грн. Прийнявши рішення і по приватним маршруткам і т. п., сума підтримки зменшились до 50 млн грн до кінця року. Думаю, не пізніше грудня разом із Європейським банком реконструкції розвитку говоримо про закупівлю 50 - 60 нових тролейбусів. У грудні має прийти перша партія низькопольних автобусів, у січні - лютому наступна партія - 20 автобусів. Тому ми будемо робити все, щоб монополістом на ринку перевезень у місті було комунальне підприємство», - розповідає Житомирський міський голова.

Попри усі пояснення, Євгеній Демчик наполягає на своєму: підняття тарифу на проїзд у трамваях і тролейбусах недоцільне, ба більше – проїзд у електротранспорті для житомирян взагалі повинен бути безкоштовним.

«Якщо ми датуємо з бюджету за рахунок платників податку комунальний транспорт, то для житомирян він має бути безкоштовний. Це позиція депутатів, які готові розглядати це питання і реорганізацію ТТУ. Сьогодні підняття тарифу недоцільне», - наполягає Євгеній Демчик.

«Для функціонування комунального підприємства у такому випадку потрібно близько 120 млн грн», - відповідає Сергій Сухомлин.

«Не про 120 млн грн іде мова. Насправді, щоб зробити комунальний транспорт безкоштовним, то сума на рік складає близько 50 млн грн», - сперечається із мером Євген Демчик.

Чому вартість проїзду в електронному громадському транспорті повинна підвищитися з двох до трьох гривень, став пояснювати і директор КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» Андрій Нечуйвітер.

«Тільки електроенергія 39 млн грн. Ціна на проїзд у 2 грн була встановлена у 2014 році при цьому 1 КВт електроенергії коштував 41,9 коп., мінімальна заробітня платня - 1218 грн. На сьогодні: електроенергія 2,50 грн/КВт, мінімалка – 3200 грн, 39 млн грн - це тільки електроенергія за рік і 62 млн грн - це фонд заробітної плати. Якщо ми зараз відмовляємося, як ви кажете, і будемо безкоштовно возити людей, то те, що ми плануємо зібрати - близько 40 млн грн потрібно буде компенсувати з міського бюджету. Адже підприємство без грошей не зможе працювати», - каже директор КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» Андрій Нечуйвітер.

Після півгодинних обговорень проект рішення про підняття вартості на проїзд у електротранспорті виноситься на голосування. Врешті для прийняття рішення голосів забракло. Із 16 присутніх членів виконкому «за» проголосували 12, тому рішення не прийнято.

Нагадаємо, про намір влади підняти вартість проїзду в електротранспорті стало відомо в липні 2017 року. 11 серпня в Житомирі провели громадські слухання з приводу підвищення проїзду в трамваях і тролейбусах з 2 до 3 гривень, на які прийшло півсотні людей. Ще в червні 2017 заступник мера Житомира Дмитро Ткачук запевняв Житомир.info, що в найближчі декілька місяців влада не збирається збільшувати вартість проїзду в електротранспорті.

Як повідомляв Житомир.info, 16 травня 2017 року Житомирський виконком підтримав рішення про підвищення з 1 червня вартості проїзду в маршрутках до 5 гривень.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі