Місто

Скільки цьогоріч коштує проживання в гуртожитках житомирських університетів

4 September 2017, 20:28

Вартість проживання у гуртожитках вищих навчальних закладів щороку зростає. На це впливає низка факторів, один із яких – підвищення вартості комунальних послуг. Чи здорожчали квадратні метри для студентів житомирських університетів запитуємо у керівництва ЖНАЕУ, ЖДУ ім. І. Франка та ЖДТУ.

У Житомирському національному агроекологічному університеті розповідають цьогоріч студенти платитимуть за гуртожиток в середньому 400 гривень за місяць, у той час як минулоріч середня оплата складала 260 грн.

«В чотирьох гуртожитках – 400 грн, в одному гуртожитку – 440 грн. Минулого року вона теж була різна, в залежності від гуртожитків, в середньому 260 гривень. Зросла вона в основному тому, що зросли комунальні платежі. Як пам’ятаєте, за минулий рік тричі піднімалися комунальні платежі: за газ, воду, світло. Раніше була пільгова оплата за комунальні платежі для гуртожитків, за останній рік вона змінилась, стала як для підприємств, організацій та установ. Це основна причина», - каже проректор ЖНАЕУ Іван Мартинчук.

Разом із тим, Іван Мартинчук розповідає: цьогоріч вже розмістили півтори тисячі студентів, для яких по-максимуму намагаються створити такі умови проживання, щоб вони відчували себе як вдома.

«На сьогоднішній день паралельно робиться в чотирьох гуртожитках ремонти в душових. Вводяться дві нових душові в гуртожитку №2 і №3. Робимо з нуля, тому що побутові умови – це найважливіший фактор. По-друге, обов’язково інтернет у кожну кімнату. Зараз міняємо фасади, вхідну групу, ми не зупиняємося, тому що гуртожиток – це другий дім студента, і якщо покращити там умови, то і вчитися він буде краще, і поважати себе більше», - говорить проректор ЖНАЕУ.

Вартість проживання у гуртожитках Житомирського державного технологічного університету до початку опалювального сезону становитиме від 260 грн за місяць. Надалі ж ця сума перераховуватиметься в залежності від платіжок за комунальні послуги.

«Тисяча студентів проживає у першому та другому гуртожитках. За серпень за гуртожиток студенти заплатили 268 грн за місяць, другий гуртожиток – 260 грн. В серпні місяці менша ціна, тому що менше студентів було у гуртожитку, адже залишалися ті, хто працює, у кого військова кафедра, а так студенти від’їжджали на канікули. Зараз, звісно, з вересня місяця, вони приїжджають, ідуть на навчання, то буде більша ціна. Зараз я точну ціну назвати не можу, бо вона буде підраховуватись у кінці вересня. Сюди входить тепло, газ, світло і т.п. Коли студенти цим користуються, сума розбивається на всіх і тоді ця сума оплачується. Бухгалтерія вираховувала, приблизно, 1900 грн за рік сплатив перший курс. Звісно, деякі батьки приходили і просили, чи можна частинами платити, то ми дозволяли, розбивали на півроку», - каже голова профкому студентів ЖДТУ Владислав Савіцький.

Також, Владислав Савіцький розповідає і про покращення житлових умов в гуртожитках технологічного університету.

«Ми готувалися до цього навчального року, закупили 30 нових газових плит, на всіх кухнях у першому і другому гуртожитках замінили вікна, відкрили нову душову кабіну. Зараз плануємо відкривати нові душові кабіни в першому гуртожитку. Цим самим ми хочемо покращувати життя студентів, щоб вони почувалися у нашому університеті та гуртожитках комфортно», - наголошує Савіцький.

Зміниться вартість проживання і в гуртожитках Житомирського державного університету ім. І. Франка: раніше за рік проживання студенти сплачували близько 3 тис. грн, цього ж року сума коливатиметься від 4 до 4,8 тис. грн.

«Законодавчо передбачено Міністерством освіти і науки те, що плата за місяць не може перевищувати 440 грн. І ця плата у нас дотримується. В літні місяці у нас від 258 грн/міс з однієї людини, далі, зрозуміло, що в зимовий період буде дещо більше. В середньому ми прикидаємо на рік, що вона буде в районі менше 4 тис. грн для деяких гуртожитків, які більш заселені. В тих, які менш заселені, або з комфортнішими умовами, вартість становитиме за рік близько 4 тис. 800 грн. Потім у тих студентів, у яких є переплата, ті, які отримують субсидію, кошти повертаються», - розповідає в.о. ректора ЖДУ Андрій Шевчук.

В університеті кажуть: усі витрати на утримання гуртожитків лежать на студентах.

«Оплата послуг усього персоналу, ремонтів, які проводяться у гуртожитку, – це лише за рахунок студентів. Спеціально їм в ціну закладається певний відсоток, який ми маємо право витратити на ремонти. Цього року ми дещо підлатали дахи, навели порядок на кухнях, десь мінялися вікна, робилися планові речі. Але говорити про те, що держава виділяє на це кошти, ми не можемо і плюс до всього контрольно-ревізійне правління забороняє нам витрачати наші, навіть власно зароблені кошти на будь-які потреби, пов’язані із гуртожитком», - зазначив в. о. ректора ЖДУ ім. І. Франка Андрій Шевчук.

Зрештою, є пільгові категорії студентів, які мають право безкоштовно проживати в університетських гуртожитках. Окрім цього, у трьох університетах за спеціальною заявою можна сплачувати за гуртожиток не єдино разовим платежем, а розподіляти його на кілька місяців.

Скільки коштувало приживання в гуртожитках університетів минулого року читайте тут 

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі