Влада

Народицький район Житомирської області хочуть ліквідувати до чергових місцевих виборів

12 September 2017, 09:51

План реалізації реформи місцевого самоврядування та децентралізації на найближчі роки передбачає завершення формування спроможних громад, упорядкування районного рівня та системи територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, формування нового, ефективного адміністративно-територіального устрою в країні. Багатьом цей план не подобається, бо руйнує звичну і зручну чиновникам, а не людям систему.

Про це сказав перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода під час наради-семінару для представників органів місцевого самоврядування, що проходить цими днями у смт Затока (Одеська область), організованої Українською асоціацією районних та обласних рад – інформує прес-служба Мінгеріону.

Він нагадав, що процес формування спроможних громад, передача на їхній рівень широких повноважень і значних ресурсів відбуваються досить успішно і порівняно швидко. Про це говорять і цифри статистики, і коментарі міжнародних експертів.

«Маємо більше трьох тисяч місцевих рад, які або вже об’єдналися, або на фінальних стадіях об’єднання. На кінець року в Україні діятиме вже більше 600 об’єднаних громад. Реалізовані проекти і бюджетні показники перших з них вже довели ефективність такої міжмуніципальної консолідації зусиль. І вже зрозуміло, що території, які зволікають з об’єднанням, які не співпрацюють між собою, втрачають ресурси і можливості, котрі можна було б використати для розвитку. Позиція «нічого не робити», можливо, йде на користь окремим посадовцям, але точно не громадам. Мешканці міст і сіл це усвідомили, отже процес об’єднання продовжуватиметься», - зазначив В’ячеслав Негода.

За його словами, процес об’єднання громад впритул наблизив реформу до питання ефективності районного рівня.

«Впевнений, усім вам цікаво, що відбудеться з районом, коли уся його територія буде покрита однією-двома об’єднаними громадами. Такі випадки у нас вже є. І для мешканців ОТГ тут не виникає проблем, бо повноваження, і ресурси переходять на рівень громад, а це – нові можливості, нова якість послуг. А от для районного рівня влади певні труднощі з’являються, бо в них немає повноважень і ресурсів, немає спільних інтересів територіальних громад, які потрібно представляти. Отже що робити з такими районами? Утворення, зміна меж і ліквідація районів дозволена Конституцією України. Це рішення – у компетенції Верховної Ради. Парламент має знайти політичну волю, щоб прийняти його. Думаю, якщо б ви подивилися на ситуацію відсторонено, ви б сказали, яке саме рішення буде правильним», - звернувся В’ячеслав Негода до присутніх.

Він нагадав, що в Парламенті вже зареєстровано проект закону №6636 «Про порядок утворення, ліквідації районів, встановлення і зміни їх меж». Також Мінрегіон розробив законопроект «Про засади адміністративно-територіального устрою», який поки знаходиться в Уряді.

«Відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», об’єднана територіальна громада отримує прямі міжбюджетні відносини у випадку визнання її спроможною. В цьому випадку об’єднані територіальні громади створюють свої виконавчі структури для здійснення повноважень, визначених законом. Практика впровадження закону свідчить про велику нестачу кваліфікованих кадрів для виконання цих повноважень на належному рівні. В той же час в районі, на території якого створюється така об’єднана територіальна громада, як правило залишаються декілька територіальних громад, які не прийняли рішення об’єднатись з іншими територіальними громадами. Тому у виконавчому органі районної ради – районній державній адміністрації - зберігаються структури, які забезпечують надання соціальних послуг для таких територіальних громад. При цьому навантаження на працівників таких структур є дуже низьким. Таким чином спостерігається нераціональне використання кадрових та фінансових ресурсів, що подекуди викликає соціальну напругу», - зазначається у пояснювальній записці до законопроекту №6636, який зареєстрований у Верховній Раді 22 червня 2017 року.

Розробники зазначають, що подальше впровадження реформи наштовхується на прямий чи прихований спротив з боку районних рад, які внаслідок об’єднання втрачають свої владні повноваження. Навіть у випадку, якщо об’єднані територіальні громади повністю покривають район, ліквідація районних рад, які по суті позбуваються своїх функцій, суперечитиме Конституції. В той же час ліквідація таких районів без їх приєднання до інших районів суперечить принципу повсюдності виконавчої влади.

«Законодавство у сфері адміністративно-територіального устрою досі регулюється Указом Президії Верховної Ради Української РСР від 12 березня 1981 року № 1654-Х «Про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою Української РСР» (Відомості Верховної Ради УРСР, 1981 р., № 12, ст. 179), норми якого не відповідають принципам децентралізації влади. Крім цього, практика вирішення питання адміністративно-територіального устрою через постанови Верховної Ради України входить в протиріччя з потребами регулювання ряду питань, які стосуються виконавчої влади, зокрема, міжбюджетних відносин. Таким чином, є потреба законодавчого врегулювання реорганізації районів», - йдеться у поясненні до проекту закону.

Законопроектом визначено форми реорганізації районів – об’єднання районів шляхом ліквідації одного з них, зміна меж між районами без ліквідації одного з них та створення нового району шляхом надання нової назви району. Всі ці форми реорганізації районів передбачають подібний формат відповідного закону, а саме: визначення переліку територіальних громад, які входять в район (райони), перелік районів, які ліквідуються ( в разі об’єднання районів), адміністративний центр (центри) району (районів).

Встановлено умови, при яких відбувається об’єднання районів, які свідчать про те, що навантаження на органи виконавчої влади є нераціональним і тому таке об’єднання є виправданим. Разом з тим, депутати районних рад, які представляють інтереси виборців району, який ліквідовується, продовжуватимуть виконання своїх представницьких функцій шляхом їх кооптації в районну раду району, до якого приєднується територія ліквідованого району. А голова районної ради району, що ліквідовується, стає заступником голови районної ради об’єднаного району. Така районна рада здійснює свої повноваження до наступних чергових місцевих виборів.

Межі об’єднаного району визначаються по зовнішніх межах територіальних громад, які входять до складу такого району.

Як повідомляв Житомир.info, ще в січні цього року Мінрегіон рекомендував вирішити питання доцільності існування деяких районів у зв’язку з тим, що їх межі повністю збігаються з межами ОТГ, зокрема – Народницького району Житомирської області. Однак голова обласної ради Володимир Ширма вважає, ліквідація району – це неправильне рішення. 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі