Влада

Житомирський губернатор сподівається, що меморіал пам'яті Героїв Базару почнуть реставрувати в жовтні

20 September 2017, 14:14

Меморіал Армії Української Народної Республіки у с. Базар на Житомирщині занепадає, а на могилах полеглих бійців люди вирощують картоплю та кабачки.

Про це у своїй колонці на сайті «Історична правда» написав журналіст Андрій Ковальов 20 вересня.

«Вихідними я та Павло Подобєд в рамках діяльності Благодійний фонд "Героїка" здійснили поїздку до селища Базар на Житомирщині, де знаходиться могила де поховані 360 героїв-учасників Другого Зимового Походу Армії УНР. Зараз ми відзначаємо 100-ліття Української Революції, зовсім скоро будемо вшановувати 100-ліття початку Другого Зимового Походу, а Меморіал на місці найдраматичніших подій Української Революції, місце останнього бою нашої регулярної армії розвалюється! Я чесно кажучи шокований тим, що коїться на Меморіалі. Вся територія заросла травою, яку вже давно ніхто не косить, вся гранітна плитка, якою застелено територію Меморіалу покручена корінням і травою. Всі гранітні меморіальні таблиці посунулися, земля з-під гранітних хрестів зсунулася і вже видно бетонний фундамент. Ще трохи і хрести впадуть. Кілька секцій з паркану випали і були вкрадені. Одразу під меморіалом з трьох сторін люди садять городи. Кабачки і картопля ростуть буквально на Меморіалі», – обурився Ковальов.

Фото Андрія Ковальова

Братська могила та меморіальний комплекс воїнів армії УНР у селі Базар на Житомирщині – місце вшанування пам’яті 359 полонених вояків похідної групи Армії УНР, які відмовились перейти на службу до Червоної Армії і були розстріляні 21 листопада 1921 року.

У своєму дописі журналіст апелює до житомирської влади, зокрема, до голови облдержадміністрації Ігора Гундича, який півроку тому відвідав меморіал.

У коментарі Житомир.info губернатор повідомив, що реставрацію меморіалу пам’яті Героїв Базару у Народицькому районі планують почати вже за кілька тижнів.

 «Після того, як на День Героїв я відвідав цей меморіал, я побачив, що там треба наводити лад. Якщо не хочемо втратити об’єкт культурної спадщини, маємо якнайшвидше його відреставрувати. Тріщини, розходження між плитами, занедбана територія – результат понад 15 років недостатнього догляду. Ми передбачили у бюджеті кошти»,  – повідомив губернатор.

Розглянувши подання обласної державної адміністрації, 27 липня 2017 депутати Житомирської обласної ради виділили 1 млн 200 тис. грн на ремонтно-реставраційні роботи.

Після реконструкції об’єкт передадуть на баланс місцевої влади.

«Вчора вже забрали проектно-кошторисну документацію з експертизи, на днях мають завантажити на Прозоро. Тобто, буквально 15 днів тендера і приступимо до робіт. Ми хочемо реставрувати пам’ятники, зробити благоустрій цієї території і привести до ладу могили. Там все по проекту має бути. Я планую взагалі завершити роботи до 21 листопада – 96-ї річниці трагедії під Базаром. Сподіваюся, встигнемо. Ми обов’язково у бюджеті на 2018 рік передбачимо фінансування для догляду за меморіалом. У наших планах на майбутнє зробити на цьому місці цілий меморіальний комплекс, зробити музей історичної пам’яті. Зараз шукаємо фінансування, тож поки мова йде лише про реставрацію», – зазначив Гундич.

 

 

Фото з сайту Житомирської ОДА

Як повідомляв Житомир.info, замість реставрації житомирського «будинку Ріхтера» вирішилиреставрувати могилу учасників зимового походу.

Житомир.info

 

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі