Влада

Житомирська область чекає від МОЗ 5 тисяч доз вакцини проти сказу

21 September 2017, 12:02

Житомирська область на 2017 рік замовила у Міністерстві охорони здоров’я України 5 тисяч доз вакцин проти сказу, але вони поки не надійшли. У липні минулого року у міста та райони області надійшло 3 тисячі 960 доз імунобіологічного препарату для профілактики сказу. Залишились вакцини у 7 районах та м. Житомир.

Про це повідомила прес-служба Житомирської ОДА з посиланням на начальника відділу мобілізаційної роботи та спеціальних питань управління охорони здоров'я ОДА Сергія Березовського.

За його словами, Міністерством охорони здоров’я України зроблено замовлення на доставку в Україну вакцин для профілактики сказу, які надійдуть у рамках міжнародних закупівель за кошти держбюджету 2016 року. Міністерство очікує надходження цих вакцин у 3-4 кварталах поточного року.

 «У липні минулого року  Житомирська область отримала 3 тисячі 960  доз імунобіологічного препарату - антирабічної вакцини РАБІПУР, які були розподілені по містах та районах області. Станом на 1 вересня 2017 року  в області залишки минулорічної вакцини проти сказу є лише у Ружинському, Романівському, Радомишльскому, Любарському, Ємільчинському, Баранівському, Коростишівському  районах та у м. Коростені. У м.Житомирі  ця вакцина наявна тільки  у ЦМЛ № 1 (16 доз для ревакцинації). Управлінням охорони здоров’я облдержадміністрації на 2017 рік було замовлено у Міністерстві охорони здоров’я України 5 тисяч доз вакцин проти сказу, але їх поки немає», – зазначив Сергій Березовський.

Також він додав, що протирабічна вакцина використовується для профілактики сказу і не є плановою: «Вакцина показана лише тим людям, які безпосередньо були покусані тваринами та яким лікар призначив курс профілактичних щеплень проти сказу. Наразі в області розпочато ревакцинацію 422 особам, (у тому числі й житомирянам), тобто їм робиться щеплення, яке проводиться п’ятикратно».

За даними Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області, станом на 1 вересня поточного року в області зареєстровано 1239 випадків укусів тваринами людей. Всього виявлено 28 тварин, хворих на сказ: 13 лисиць, 12 котів, 1 собака, 1 єнотоподібний собака, 1 ВРХ (велика рогата худоба).

Основною причиною захворювання людей на сказ є пізнє звернення за медичною допомогою. При своєчасному зверненні постраждалого до закладу охорони здоров'я проводиться щеплення, що попереджує захворювання.

Довідково: Сказ — особливо небезпечна інфекційна хвороба, що характеризується ураженням центральної нервової системи і закінчується летально. Джерелом збудника сказу (вірусу) є хворі на сказ тварини, які виділяють вірус зі слиною.

Вірус сказу потрапляє в організм людини при укусі або попаданні слини хворої на сказ тварини через рану або мікроскопічні пошкодження шкіри, рідше — слизової оболонки. Діагноз сказу ставлять на підставі даних анамнезу і клініки. Швидкого серологічного тесту для виявлення сказу немає. Інкубаційний період при сказі триває від 10 діб до 1 року і більше. Захворювання починається з підвищення температури тіла, загального нездужання, головного болю. Хворі збудливі, сон у них неспокійний. З часом виникають тонічні та клонічні судоми інших груп м’язів, можуть з’являтися слухові і зорові галюцинації. Через 2—3 доби збудження змінюється паралітичною стадією: хворий слабне, судоми зменшуються, після чого настає смерть. Триває захворювання 4—10 діб.

Успішної терапії сказу не розроблено - запорукою життя є вчасна профілактика.

Як повідомляв Житомир.info,  13 вересня у Малині скажений кіт покусав жінку. У той же день у Житомирі керівницю житомирського дитсадка №63 біля воріт закладу покусав собака.

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі