Місто

У лідерах житомирського бюджету участі 3 «бібліотечних» проекти, в соцмережах заговорили про фальсифікацію

3 October 2017, 16:32

Вивчають пропозиції, агітують, сперечаються і консультують - у Житомирі вже третій день триває голосування за проекти, які у наступному році реалізують за рахунок бюджету участі. З першого жовтня у місті діють три пункти голосування у міській раді, а також у Богунській та Корольовській райрадах.

«Ми проголосували дуже швидко. Все гарно зроблено, нема ніякої черги», - розповідає житомирянка Наталія Помогайбо.

«Там є доволі цікаві проекти, буквально 5 хвилин зайняло. Це чудово, адже не завжди влада може вирішувати проблеми, не запитавши у людей, які тут проживають. На приклад, депутат може жити більше в одній частині міста, а в іншій майже не бувати. Тобто проблема однієї частини міста взагалі можуть не розглядатися. Так що ця можливість дуже чудова», - ділиться враженнями від проекту Денис Зелений.

Якщо у минулому році житомиряни голосували паперовими бюлетенями, то цьогоріч можливе тільки електронне голосування.

«Людина приходить, пред’являє паспорт, ми перевіряємо, чи є реєстрація у місті Житомирі. Вводимо в базу дані людини, після чого запитуємо, за що людина голосує. При людині вводимо всі проекти. Деякі приходять голосувати не зовсім визначившись, за що вони хочуть. Все це у процесі вирішується і все», - розповідає оператор Тетяна Мельниченко.

«Проголосувати можна трьома способами. Перший спосіб - це ID-банкінг, це найпростіший спосіб голосування. Хвилина-дві і ви вже віддали свої голоси. Другий спосіб - це пункти для голосування. Люди приходять і їм допомагають віддати свій голос. І третя можливість - це якщо у вас нема системи ID-банкінгу, але ви хочете проголосувати вдома, в онлайн-режимі, ви маєте заповнити форму, прізвище, номер паспорту, а також підвантажити в електронному виді скан-копії свого паспорта, або інші документи, які підтверджують реєстрацію.

Ось ця система вона трошки не досконала. Приходять або паспорт без реєстрації, або є такий випадок, що просто фотографію з дитиною жінка виставила. І дуже багато таких помилок, які ми не маємо права враховувати при підрахунку голосів», - розповів голова Координаційної ради з питань впровадження бюджету участі у Житомирі Сергій Намєснік.

Цього року бюджет участі складає понад 12 млн грн. І за ці гроші реалізують проекти, які наберуть найбільшу кількість голосів.

«У нас 60 проектів допущено до голосування. Якщо робити аналіз, то у минулому році це було 9,1 млн і було 11 переможців. Ми у цьому році очікуємо від 15 до 20 переможців. Це дуже велика цифра. Тобто шанси є у кожного з авторів проектних пропозицій», - розповідає Сергій Намєснік.

Станом на вівторок, 3 жовтня, у голосуванні взяли участь понад 1,5 тисячі житомирян. У трійку лідерів нині входять проекти, які стосуються популяризації бібліотек, подані одним автором. У соцмережах обговорюють можливість фальсифікацій. Координаційна рада обіцяє вивчити це питання.

«Це дуже активний осередок - бібліотеки. У них є свій електорат. Ми будемо розбиратися по деяким зауваженням авторів, але до рішення Координаційної ради я не можу коментувати те, що ми повинні обговорити колегіально. Сьогодні я вже спілкувався з членами Координаційної ради, і ми визначаємо час, коли ми зберемося і деякі зауваження навіть у письмовій формі, які до нас надійшли, ми будемо дуже ретельно розглядати і приймати рішення. Вони можуть бути навіть досить радикальні», - розповів Сергій Намєснік.

Житомирян, які планують брати участь у голосуванні, яке триватиме до 10 жовтня, закликають не зволікати, а віддавати свої голоси вже зараз, аби наприкінці тижня не довелося стояти у чергах.

Нагадаємо, влада Житомира отримала 99 пропозицій до бюджету участі, до голосування потрапило 60 проектів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі