Культура

Як житомирська майстриня виготовляє ляльки Тільди. Фоторепортаж

3 November 2017, 16:27

Житомирянка Ірина Щерба, більш відома в Інтернеті як Fila, вже 6 років створює ляльки у скандинавській техніці «тільда». Ляльки авторки можна зустріти у приватних колекціях та у дітей не лише з України, але й Німеччини, Польщі та Англії.

- З чого все почалося?

- Коли була маленькою, ходила на гуртки м’яких іграшок. Потім я про це забула. Ляльки я почала шити у декретній відпустці. Моїй донці, Варі, було 4 місяці. Я готувала декор до Нового року, побачила Тільд в Інтернеті, вони мені дуже сподобалися і я вирішила спробувати. У мене навіть машинки швейної не було, тож першу ляльку я шила руками. Потім почала читати про Тільд, вчитися, розробляти авторські викройки. Спочатку шила з простих тканин для знайомих та друзів, а потім почали замовляти знайомі знайомих, в Інтернеті…

- Хто ви за освітою?

- У мене дві вищі освіти, я вивчала екологію та облік і аудит. Але краще писати, що одна, бо люди будуть сміятися, що людина з двома вищими освітами шиє ляльок. Мої батьки досі не можуть цього зрозуміти: я кинула стабільну роботу, яка в мене була. Але я дуже щаслива, бо займаюся тим, що мені подобається!

- Чому саме тільди?

- Мені дуже подобаються скандинавські країни, їх спосіб життя, стиль, культура. Тільди дуже прості, лаконічні і водночас витончені. Вони стильні і шість років назад в Житомирі їх було дуже мало. Це зараз багато майстринь, які їх шиють, а тоді навіть не знаю, чи хтось тут їх шив.

- З якими матеріалами ви працюєте, та де їх берете?

- Використовую виключно бавовну. Зрідка фліс. Матеріали – це для мене дуже серйозно. Замовляю їх із закордону, бо у нас з цим проблема – немає гарних тканин. Замовляю переважно німецьку бавовну. Рідше – американську. Пробувала працювати з польською та корейською, але мені вона не подобається.

- У вас, як і у кожної майстрині, є свій фірмовий стиль. Які риси відрізняють ваші роботи від інших?

- Увага до кольорів і деталей. Не використовую дуже яскравих кольорів. Всі кольори – ніжні, спокійні. Виключення – це червоний. Ще не люблю зайвих деталей. Я шию не те, що купують люди, я шию те, що мені подобається. Іноді відмовляюся шити певні ляльки. Наприклад, не хочу шити Тільд в українському стилі. На мою думку, це не нормально. У нас є свої автентичні гарні українські ляльки - мотанки.

Фоторепортаж Анни Максимової

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі