Суспільство

У Житомирському військовому інституті відкрили експозицію, присвячену АТО, та показали особисті речі загиблих бійців

6 December 2017, 13:18

6 грудня в День Збройних сил України у Житомирському військовому інституті презентували оновлену експозицію в музеї бойової слави, яка цілком присвячена подіям на сході України.

Під час створення зали АТО представники військового інституту зв’язались із родичами загиблих військовослужбовців. У музеї можна побачити особисті речі, форму, нагороди та навіть улюблені книги бійців, які загинули під час бойових дій.

«Сьогодні ми, відкриваючи оновлений музей бойової слави інституту, і в першу чергу зал мілітарної слави Житомирщини, акцентували увагу експозиції присвяченій антитерористичній операції на сході України. В цій експозиції ви маєте можливість бачити не тільки артефакти із зони бойових дій, не тільки історію про реальний хід подій від самого початку по сьогоднішній день, а і фотографії та особисті речі наших героїв, які служили в нашому військовому інституті, і загинули героїчно на сході. Також тут представлені речі і інших героїв Житомирщини, які боронили нашу землю у складі 95, 26, 30 бригад, але в свій час навчались в інституті. І таким чином ми уособлюємо цією експозицією з однієї сторони тих героїв, які служили в інституті, а з іншої сторони також і всіх тих, хто воював та загинув на сході із житомирського краю», - каже начальник Житомирського військового інституту ім.С.П.Корольова Олександр Левченко.

«Ніяка експозиція, ніякі артефакти не зможуть відтворити реальні події, які відбулись на сході. Ми десь наближаємо, розповідаємо про них, але те, що відбувалось там, звичайно, було набагато страшніше. Це смерть людей, це війна. Ніякою експозицією передати не можна, але ми старались, намагались це зробити», - розповідає заступник начальника Житомирського військового інституту ім.С.П.Корольова Володимир Наконечний.

В експозиції представлені фрагменти зброї, гільзи від снарядів та трофейні пізнавальні знаки сепаратистів із терористичних організацій «ДНР». Також в залі присвяченому АТО є окремі стенди, де можна побачити особисті речі військовослужбовців.

«Ми дуже вдячні, що в інституті вирішили так зробити. Це пам’ять не тільки для нас. Як казала вже мама, ми його ніколи не забудемо скільки будемо жити. Це пам’ять для його дітей, пам’ять для дітей наших дітей. Знаєте, наш біль знаходиться тільки в нас. Ми з ним живемо увесь час. А от коли оточуючі люди помічають і намагаються нам хоч якось, наскільки це можливо з їх боку, зменшити - це просто неоціненно», - каже вдова військовослужбовця ЗСУ Світлана Заєць.

Наразі, за словами представників військового інституту, це єдина постійно діюча експозиція на Житомирщині, яка присвячена війні на сході України. Потрапити сюди пересічним житомирянам буде непросто, однак про екскурсію для групи можна домовитись. Для цього необхідно направити заявку до інституту.

«В Житомирській області є багато структурних елементів, які відтворюють події в зоні АТО, але на жаль, на сьогоднішній день постійно діючої експозиції АТО в Житомирі та області немає. Ми вирішили створити постійно діючу експозицію в інституті. Прямого доступу на територію військового інституту немає, але подається заявка і заявки у нас виконуються на 100% в будь-який час. Іншими словами - відмов в доступі до музею у нас немає», - розповідає завідувач музею Житомирського військового інституту ім.С.П.Корольова Юрій Ткачук.

Як повідомляв Житомир.info, 6 грудня, у День ЗСУ, на військовому кладовищі у Житомирі вшанували загиблихГероїв.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ЗСУ вшанування загиблих військові виставка герої АТО 
Матеріали по темі