Суспільство

54% опитаних житомирських школярів постійно відчувають втому, - Матвій Хренов

7 December 2017, 15:36

У 52% учнів Житомира сумарний час на виконання домашніх завдань значно перевищує норму, а 54% школярів постійно відчувають втому.

Про це у блозі на Житомир.info 7 грудня написав заступник міського голови Матвій Хренов.

«На практиці підтверджується те, що більшість дітей перевантажена навчальною активністю – сюди входить і нерівномірне навантаження упродовж тижня, зайнятість дітей в гуртках та секціях, складність матеріалу та програми. Сюди ще додати індивідуальні психологічні та фізичні особливості дитини – неуважність та відсутність концентрації, можна сказати, що часу на розваги у дітей не має. Крім того, заявлений обсяг і час на виконання домашніх завдань норми наче і не перевищує, але у 52% учнів сумарний час на їх виконання значно більший за норму», - написав заступник мера.

За два місяці ситуація дещо змінилася, у вихідні діти стали вільнішими, однак є поодинокі випадки, коли вчителі задають домашні завдання на понеділок, що є порушенням нормативних вимог, - відзначає Хренов.

За словами заступника міського голови, найбільше часу та сил на виконання для учнів 2 класу потребує математика та українська мова, що, на думку батьків, пов’язано зі складною програмою та неуважністю дітей; для третьокласників і четвертокласників – англійська мова, виконання якої зумовлюється великою кількістю письмових завдань та необхідністю вивчення матеріалу напам’ять і потребує щонайменше до 30 хвилин.

«У більшості випадків учителі не враховують, що вільний від уроків час діти проводять на гурткових заняттях, відвідують секції, грають на вулиці та з друзями, читають, малюють (…). У половини дітей відсутній стимул для виконання домашніх завдань – лише почуття обов’язку змушує їх сідати за уроки. 54% опитаних учнів постійно відчувають втому», - констатує Матвій Хренов, і приводить методичні рекомендації щодо профілактики перевантаження учнів початкових класів домашнім завданням, розроблені спеціалістами міського відділу освіти.

Учителям початкових класів наполегливо рекомендують:

  • мінімізувати використання зошитів з друкованою основою («Природознавство», «Основи здоров’я»);
  • дотримуватись нормативності у обсязі домашніх завдань;
  • враховувати посильність завдань для самостійного виконання учнями;
  • не пропонувати завдання на невідпрацьований матеріал, який не пояснювався на уроці;
  • пропонувати диференційовані за рівнем складності та змістом домашні завдання;
  • враховувати зайнятість учнів, їх темп і ритм роботи, стан їхнього здоров’я;
  • не задавати домашніх завдань у 1-му класі та учням 2-4 класів на вихідні дні, канікули.

Вихователям груп продовженого дня рекомендують вилучити з режиму роботи першокласників самопідготовку та урізноманітнити їх дозвілля.

Нагадаємо, в жовтні 2017 року управління освіти видало наказ про дотримання вимог щодо обсягу домашніх завдань учням житомирських шкіл, школярів анкетували на завантаженість домашніми завданнями.

Як повідомляв Житомир.info, 9 листопада освітяни Житомира зустрілись з батьками школярів, щоб поговорити про домашні завдання.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Освіта школа Хренов 
Матеріали по темі