Влада

Поліція розслідує зловживання владою в управлінні освіти Житомира

1 December 2017, 17:07

В провадженні слідчого управління головного управління Нацполіції в Житомирській області перебуває кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12017060000000032 від 23.02.2017, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України (Зловживання владою або службовим становищем).

Для отримання тимчасового доступу до речей і документів, які містять банківську таємницю, слідчий СУ ГУНП звернувся до Корольовського районного суду м.Житомира з відповідним клопотанням і 10 листопада цього року суд своєю ухвалою клопотання задовольнив.

Зокрема, досудовим розслідуванням встановлено, що посадові особи управління освіти Житомирської міської ради, зловживаючи своїм службовим становищем та діючи в інтересах певного ФОП 20 лютого 2015 уклали з останнім ряд договорів, предметом яких стало надання послуг закладам освіти м. Житомира щодо гарантійного та сервісного обслуговування поставленого вказаним закладам ТОВ «ТВК-Житомир» обладнання – 37 комплектів устаткування й апаратів для фільтрування чи очищення води. Але обслуговування обладнання повинно було виконуватися відповідно до умов договору про закупівлю товарів за державні кошти, дії посадовців управління освіти призвели «до спричинення тяжких наслідків охоронюваним законом інтересам держави – завдання матеріально збитку бюджету м. Житомира на загальну суму 401 433, 67 грн».

Крім того, посадовці управління використали у власних інтересах й автономізацію навчальних закладів, змусивши дитсадки платити певній фірмі за начебто надані консультації щодо закупівель та оприлюднення інформації у системі Prozorro.


«У період з жовтня 2016 року по лютий 2017 року дошкільні навчальні заклади м. Житомира перераховували приватному підприємству «Тендер-Гра», засновником якого є гр.ОСОБА_3, грошові кошти у загальній сумі 81 000 грн. за надання послуг з юридичних консультацій щодо проведення допорогових закупівель та оприлюднення інформації у системі «Prozorro», зокрема за вказаний період було проведено 54 транзакції по 1 500 грн. 33-ма дошкільними навчальними закладами та навчально-виховними комплексами міста. Однак, проведеними оперативними заходами встановлено, що вказані послуги не надавались, адже бухгалтер кожного з ДНЗ та НВК самостійно оприлюднює інформацію у системі «Prozorro», а юридичні консультацій щодо проведення допорогових закупівель надають юрисконсульти, які працюють у штаті управління освіти Житомирської міської ради. Крім того, перед проведенням процедури автономізації закладів освіти м. Житомира, за наявною оперативною інформацією, з керівниками та бухгалтерами навчальних закладів та дошкільних навчальних закладів проводились відповідні семінари та тренінги по проведенню допорогових закупівель та оприлюднення інформації у системі «Prozorro». Разом з тим, оперативним шляхом встановлено, що фактичним власником підприємства «Тендер-Гра» є гр. ОСОБА_4, яка являється донькою заступника начальника управління освіти Житомирської міської ради ОСОБА_5 та дружиною гр. ОСОБА_2... Вказані факти свідчать про те, що ПП «Тендер-Гра» було зареєстровано гр. ОСОБА_3 з метою прикриття родинних зв'язків між фактичним власником підприємства гр. ОСОБА_4 та гр.ОСОБА_5», - йдеться в матеріалах справи.

Зазначається, що завдяки злочинним діям посадових осіб управління освіти м. Житомира, які зловживаючи своїм службовим становищем, дали вказівку керівникам дитячих навчальних закладів м. Житомира співпрацювати з ПП «Тендер-Гра», було перераховано бюджетні кошти на рахунок вказаного підприємства за послуги, які фактично не надавалися.


Як повідомляв Житомир.info, рішення виконкому Житомирської міської ради від 3 серпня 2016 року організовано самостійне ведення бухгалтерського обліку з 1 жовтня минулого року у дошкільних навчальних закладах, з 1 січня 2017 року – у загальноосвітніх навчальних закладах. На думку заступника мера Матвія Хренова, з автономізацією школи і садочки будуть більш незалежні та зацікавлені в економії власних коштів.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі