Влада

Заступник мера пояснив, що означає автономізація закладів освіти Житомира

19 July 2016, 17:18

Закладам освіти Житомира хочуть дозволити самостійне ведення бухгалтерського обліку.

Проект рішення виконкому «Про автономізацію закладів освіти міста Житомира» опублікований на сайті міської ради 15 липня.

«З метою підвищення ефективності використання бюджетних коштів, запровадження фінансової самостійності навчальних закладів міста, своєчасного здійснення закупівлі товарів, робіт та послуг, розглянувши клопотання управління освіти Житомирської міської ради від 11.07.2016 № 2042 «Про автономізацію закладів освіти», відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26 січня 2011 року № 59 «Про затвердження Типового положення про бухгалтерську службу бюджетної установи», керуючись законами України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», «Про місцеве самоврядування в Україні» виконавчий комітет міської ради вирішив: організувати самостійне введення бухгалтерського обліку: з 01 жовтня 2016 року у дошкільних навчальних закладах міста, в тому числі центрах розвитку дитини та навчально-виховних комплексах; з 01 січня 2017 року у загальноосвітніх навчальних закладах міста всіх типів», - йдеться у проекті рішення.

Управлінню освіти міської ради потрібно буде внести зміни в штатні розписи навчальних закладів з урахуванням введення штатних одиниць (головний бухгалтер, бухгалтер) для організації самостійного ведення бухгалтерського обліку відповідно до чинного законодавства та змінити статутні документи навчальних закладів у зв’язку із запровадженням самостійного бухгалтерського обліку (за потреби). Крім того: передати по акту приймання-передачі основні засоби, обліково-бухгалтерську документацію, обладнання та інші матеріальні цінності необхідні для ведення бухгалтерського обліку та фінансової звітності від централізованої бухгалтерії в навчальні заклади міста; привести внутрішні піднормативні акти (накази, положення, посадові інструкції) з питань ведення бухгалтерського обліку, фінансової звітності та організації роботи навчальних закладів у відповідність з вимогами цього рішення; відповідно до чинного трудового законодавства провести вивільнення бухгалтерів централізованої бухгалтерії управління освіти у зв’язку із зменшенням кількості установ, що обслуговуються.

Для чого потрібне введення індивідуальної бухгалтерії у кожному садочку і школі пояснив у своєму блозі на Житомир.info заступник мера Житомира Матвій Хренов.

«По-перше, школи і садочки будуть більш незалежні та зацікавлені в економії власних коштів. Щодо останнього поясню один нюанс – керівництво садочка/школи не зацікавлено в економії ресурсів, адже виділені кошти залишаються на загальному рахунку, згодом розподіляючись між усіма іншими. Тобто, стимулу до економії немає, наприклад, замінити лампи на енергозберігаючі без адміністративного тиску. Я не кажу вже про більш вагомі речі. Тепер же керівництво закладу буде у цьому зацікавлене – вони будуть розуміти, що зекономлені на електроенергії гроші можна витратити на ремонт чи інші потреби закладу. І це дуже важливий момент у розвитку садочків і шкіл. По-друге, облік батьківських послуг чи коштів стане набагато зручнішим і частково зніме багато проблем. Тепер бухгалтер сидітиме на місці і буде відповідати за ці кошти. По-третє, кожна школа чи садочок формуватиме свій власний кошторис. Правильно продуманий і складений кошторис – це дуже важлива і набагато ефективніша річ у забезпеченні навчального і господарського процесу. З наступного року директор разом із бухгалтером формуватимуть потребу навчального закладу на місці. А міська влада, виходячи з потреб і можливостей, буде ці потреби задовольняти», - пише Хренов.

Заступник мера запевняє, що нововведення не призведе до збільшення суми батьківських внесків, а скоріше зменшить їх.

«Коли буде чіткий облік і відповідальність, це повинно призвести до зменшення і до більш раціонального використання коштів закладу, і до більш правильного обліку, особливо, якщо ми говоримо про надання послуг чи матеріали на роботи. Це зніме багато проблемних питань», - переконаний Матвій Хренов.

Детальніше роз’яснення читайте у блозі

Як повідомляв Житомир.info,через кілька днів після призначення на посаду заступника мера, Матвій Хренов говорив, що кожний навчальний заклад, дошкільний і шкільний, повинен мати власний рахунок і витрати коштів з цього рахунку мають відбуватися під наглядом наглядової ради.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі