Влада

Приєднання медичної бібліотеки до обласної: працівники – проти, депутати Житомирської облради – за

21 December 2017, 17:29

Працівники Житомирської обласної медичної бібліотеки 21 грудня пікетували обласну раду, вимагаючи не приєднувати їхній заклад до універсальної бібліотеки ім.Ольжича. Щоб їх почули та зрозуміли, люди пішли до сесійної зали, аби переконати депутатів.

«Приєднання нашої спеціальної бібліотеки, яку виривають з всеукраїнської мережі медичних бібліотек, до масової немає сенсу, ми спеціалізована наукова медична бібліотека. Якщо приєднувати дитячу, юнацьку, там у них фонди однакові, у нас унікальні фонди, бібліотеці 72 роки. Найголовніше, що на засіданні нашої фахової постійної комісії з охорони здоров’я нас підтримали лікарі: всі члени комісії проголосували за те, щоб дане питання відправити на доопрацювання, може з інститутом медсестринства нас об’єднати. Тобто, вивчити дане питання, створити комісію і далі по нас прийняти рішення», - каже директор обласної наукової медичної бібліотеки Житомирської обласної ради Алла Осика.

Роз’яснювати ситуацію береться голова облдержадміністрації Ігор Гундич.

«Ніхто бібліотеку, бібліотечний фонд не ліквідовує. Ми приєднуємо вас до обласної наукової бібліотеки ім. Ольжича, в якій буде створений відділ, де буде медична література. Проблеми я взагалі у цьому не бачу. Тобто, бібліотечний фонд буде збережено. На сьогодні на вашу бібліотеку в рік з обласного бюджету виділяється 1 млн 870 грн: 200 тисяч йде на оплату комунальних послуг, а все інше, більше 1,5 мільйона – на зарплати. Двадцять чоловік для чого? Для того, щоб туди прийшло два з половиною відвідувачі в місяць?», - зауважує голова ОДА Ігор Гундич.

«Давайте ці 2 млн грн, які ми маємо зекономити чи не маємо, спрямувати на відцифровку найбільш цінних матеріалів, які є в бібліотеці. І це є більше користі, ніж витрачати їх... Хто на сьогоднішній день ходить у бібліотеку? Всі ресурси є в Інтернеті, тих, що немає в Інтернеті – їх туди просто потрібно залити», - каже депутат Житомирської обласної ради Олег Пасічник (фракція Об’єднання «Самопоміч»).

Заперечує колегам-депутатам і стає на захист обурених працівників бібліотеки Сергій Ковердун з фракції ВО «Батьківщина».

«На мій погляд, рішення цього питання дасть резонанс для всієї області, і в районах та громадах завтра почнуть закривати не тільки бібліотеки, а й ФАПи, дитячі садочки і таке інше. У моєму розумінні це – деградація», - наголосив Сергій Ковердун.

Після півгодинних обговорень голова облради все ж виносить питання про приєднання медбібліотеки на голосування.

«Профільна комісія охорони здоров’я дане питання не погодила, комісія з питань бюджету та комунальної власності дане питання погодила, президія обласної ради дане питання погодила. Проект рішення ви всі маєте. Ставлю на голосування проект рішення. «За» - 37, рішення прийнято», - оголосив голова Житомирської обласної ради Володимир Ширма.

Після такого результату голосування пікетуючі у відчаї залишають сесійну залу і вже за дверима продовжують обурюватись та нарікати на депутатів.

«Вони говорять, що все є в Інтернеті, але для того, щоб там щось було, потрібно проводити роботу. У нас медичні бібліотеки України роблять електронний каталог об’єднаний, і ми працюємо над цим каталогом. Це не просто стоять і видаються книжки, це проводиться велика робота по інформуванню лікарів. Ми скоротилися до 16 одиниць, що з того, що не буде директора та бухгалтера? Економічної доцільності у цьому абсолютно немає. Це просто захотілося так зробити, тому що там будівля цікава стоїть і все. Нас приєднають до масової (бібліотеки) і дуже швидко забереться ця будівля і це говорять лікарі. Нам приходять лікарі і говорять: вас тут не буде, тут буде хостел і т. п. Нам це вже оголошували на «п’ятихвилинках», - розповідає працівниця медичної бібліотеки Олена Вонсович.

«Це «договорняк» під певних осіб, які вже давно захотіли приміщення. Хочете приміщення – забирайте, але дайте нам працювати, щоб медпрацівник міг підвищити свою кваліфікацію. Унікальні видання зараз знищаться і інформаційна підтримка медицині зведеться нанівець», - наголошує працівниця обласної наукової медичної бібліотеки Житомирської обласної ради Тетяна Домс.

Натомість, голова облради не розуміє супротиву бібліотекарів, а підозри щодо перепродажу або передачі приміщення бібліотеки називає безпідставними.

«Певна оптимізація буде, частина людей перейде і буде як відділення медичної бібліотеки при обласній науковій бібліотеці імені Ольжича, але бачите – супротив. Приміщення? Ви думаєте, що на території лікарні хтось, комусь, щось може продати? Це ж нерозумно і ніхто цього робити не буде. Якщо це (об’єднання) відбудеться, то тоді буде розглядатися питання використання тих приміщень, де була чи знаходиться зараз медична бібліотека», - сказав голова обласної ради Володимир Ширма.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: медична бібліотека ліквідація сесія голосування 
Матеріали по темі