Влада

Європейського лося в Україні занесли до Червоної книги, у Житомирській області минулоріч їх було майже 2 тисячі

15 January 2018, 17:25

Минулого року кількість європейських лосів у Житомирській області становила 1951 особину.

Про це інформує прес-служба Державної екологічної інспекції в Житомирській області.

«Міністерством юстиції України 05 січня поточного року зареєстровано наказ Мінприроди про внесення змін до переліку видів тварин, що заносяться до Червоної книги і відтепер лось європейський в Україні належить до червонокнижних тварин. Після офіційного опублікування наказу за знищення лося наступає кримінальна відповідальність відповідно статті 248 ККУ, частина перша якої передбачає відповідальність у вигляді штрафу до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, з конфіскацією знарядь і засобів полювання та всього добутого. А також частина друга цієї статті передбачає відповідальність у вигляді штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією знарядь і засобів полювання та всього добутого», - йдеться у повідомленні.

Екологи нагадують, раніше Нацкомісія з питань Червоної книги України проголосувала за внесення лося європейського до Червоної книги України. У грудні Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак підписав наказ про внесення цього виду тварин до Червоної книги. Тоді ж документ було передано на реєстрацію до Міністерства юстиції України.

«За даними обліків мисливських тварин проведених у 2017 році чисельність лосів в Україні становила близько 6,5 тис. голів, зокрема на Житомирщині чисельність була 1951 особина. Крім того, у 2018 році заплановано проведення спеціальних наукових досліджень, які дозволять встановити реальну чисельність цих тварин в Україні. На сезон полювання, 2017 та 2018 років Житомирським обласним управлінням лісового та мисливського господарства було видано 48 ліцензій на добування вищезазначеної тварини. Протягом вихідних днів, а саме 13 та 14 січня поточного року, державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Житомирської області проведено рейдові заходи на території Малинського, Коростенського, Бердичівського та Чуднівського районів, в яких виявлено п’ять випадків порушення правил полювання, а також перевірено понад два десятка мисливських колективів, яким надані тактовні роз’яснення щодо дотримання правил полювання», - поінформували у Держекоінспекції області.

Як повідомляв Житомир.info, 6 січня 2018 року в лісовому масиві Житомирського лісгоспу АПК мешканець обласного центру знайшов труп підстреленого лося. 28 жовтня 2017 року в Житомирській області розпочався сезон облавного полювання на копитних тварин, а вже з 04 листопада – на хутрових звірів. Житомирським мисливцям нагадали про штрафи за незаконне полювання: 80 тис. грн за лося, 10 тисяч – за бобра.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: міністерство екологія лось європейський  
Матеріали по темі