Влада

​У Житомирській ОДА пояснили, чому не реєструють оновлені статути УПЦ МП і КП

14 February 2018, 16:11

Чому державні реєстратори не реєструють статути релігійних православних організацій, обговорювали під час зустрічі керівництва Житомирської ОДА та духовенства. За словами представників окремих церков, їм відмовляють в реєстрації оновлених статутів.

Головний спеціаліст відділу релігій Олександр Пивоварський пояснив: це відбувається через те, що деякі позиції у статутах суперечать чинному законодавству України.

Зокрема, у статутах не дотримано принципу створення та функціонування релігійної громади, як вільного об’єднання громадян, обмежується право громадян щодо вільного сповідування будь-якої релігії та безперешкодного відправлення релігійних культів і здійснення ритуалів, а також спостерігається неузгодженість щодо майнових прав релігійної організації.




«Є три позиції, які протирічать чинному законодавству. Перша позиція: це те, що парафія є окрема юридична особа. Ми даємо статус юридичної особи. Парафія є структурним підрозділом української православної церкви. Я хочу звернути увагу присутніх на те, що в Україні статусу юридичної особи немає в жодної церкви. Православної, греко-католицької, римо-католицької чи в протестантської. Оця позиція: парафія є структурним підрозділом чи Житомирської єпархії, або української православної церкви, в різних статутах по-різному це може бути, вона не відповідає чинному законодавству. Друга позиція: загальні збори вирішують будь-які питання парафії (юридичної особи). Це може бути продаж майна, купівля майна, рух коштів, або володіння майном, або ж перехід в інший патріархат, в іншу конфесію. І такі рішення приймаються на загальних зборах. Інтерпретації є три в статутах: перша інтерпретація - ви голосуйте як хочете, але якщо настоятель накладає вето, то такі збори не чинні, другий варіант - коли рішення загальних зборів набирає чинності, коли такі збори затвердить правлячий архієрей, і третій варіант - коли хоча б одна людина на загальних зборах є проти такого рішення, то таке рішення не приймається. Це теж протирічить українському законодавству. І третя позиція - якщо є юридична особа, то вона розпоряджається своїм майном самостійно. Але відповідно до чинного законодавства не може розпоряджатись майном однієї юридичної особи інша юридична особа, або не юридична особа. Наприклад, синод української православної церкви київського патріархату. Ці позиції спірні і уже було три засідання суду. Саме сьогодні відбувається четверте», - пояснив головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини та релігій управління культури та туризму Олександр Пивоварський.

Якщо ж суд визнає законними статути церков, то їх одразу ж зареєструють запевнили в Житомирській ОДА.

«На сьогодні, зрозуміло, що ми будемо чекати рішення суду, але - ви можете мене за це критикувати чи не критикувати, але моя позиція, як людини віруючої і, в другу чергу, голови облдержадміністрації: я буду в даному питанні, не дивлячись на патріархати, на конфесії, дотримуватись чіткої позиції закону. Неважливо, хто хоче внести зміни. Чи Київський патріархат, чи українська православна церква, чи автокефальна. Я хотів би, щоб ви мене сьогодні почули і зрозуміли мою позицію», - звернувся до духовенства голова Житомирської ОДА Ігор Гундич.

Як повідомляв Житомир.info, коростенський батюшка написав «покаянну» заяву і перейшов з київського патріархату до московського.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: релігія церква статут Пивоварський 
Матеріали по темі