Влада

Фахівці назвали райони Житомирської області, жителі яких п’ють найгіршу за якістю воду

22 March 2018, 13:46

В 11 районах Житомирської області вода з труб неякісна за санітарно-хімічними показниками (вміст хімічних елементів), а в шести – за мікробіологічними (вміст бактерій та мікроорганізмів).

Про це 22 березня написав сайт Державної установи «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» з посиланням на керівника санітарно-гігієнічної лабораторії.

«Найгірша якість води централізованого водопостачання за санітарно-хімічними показниками в Попільнянському, Ружинському, Лугинському, Радомишльському, Новоград-Волинському, Баранівському, Пулинському. Овруцькому, Народицькому, Чуднівському, Любарському районах. За мікробіологічними – в Новоград-Волинському, Пулинському, Народицькому, Чуднівському, Любарському, Романівському районах», - інформує лабораторний центр.

Міста Житомир і Житомирського району в переліку немає.

Основними причинами невідповідності питної води гігієнічним вимогам є підвищений вміст заліза, марганцю, загальної жорсткості та кольоровості, що пов’язано з наявністю джерел забруднення, застарілою технологією очищення та зношеністю технологічного обладнання та водогінних мереж, - констатують фахівці держустанови. За даними лабораторного центру, централізованим водопостачанням забезпечено лише 30% населення області. Решта населення споживає воду з колодязів та локальних свердловин, які внаслідок використання грунтових вод та зазвичай незадовільного їх санітарно-технічного стану не гарантують епідемічної безпеки людей.

Надлишок заліза у воді викликає захворювання крові, печінки, підшкірної клітковини, - зазначається в публікацції. Марганець чинить вплив на ферментаційну активність та ліпідний обмін. Надлишок марганцю у воді впливає на стан центральної нервової системи, викликає анемію, захворювання щитовидної залози, карієс, камені у нирках та сечоводах, остеоартроз.

«Велике занепокоєння викликає забруднення питної води децентралізованого водопостачання нітратами. Зростання нітратного забруднення ґрунтових вод відбувається внаслідок ненормованого використання в колективних господарствах та у приватному секторі мінеральних добрив, особливо органічних, спорудження вигрібних та компостних ям на незначній відстані від джерел децентралізованого водопостачання. Вміст нітратів в питній воді в деяких населених пунктах області перевищує вміст гранично допустимих концентрацій від 1,5 до 4 раз», - зазначають фахівці держустанови та констатують: ефективних методів видалення нітратів із води в умовах децентралізованого водопостачання практично не існує.

Як повідомляв Житомир.info, директор Житомирського водоканалу зазначав, що після минулої відлиги якість води у кранах житомирян практично не змінилася.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вода якість лабораторний центр  
Матеріали по темі