Суспільство

Батьки-вихователі житомирського будинку сімейного типу через Верховний Суд хочуть повернути 4-річну дівчинку, яку віддали матері

13 April 2018, 13:15

12 квітня з будинку сімейного типу у Житомирі за рішенням суду забрали 4-річну дівчинку, яка 3 роки жила у прийомній сім’ї, і проти її волі віддали біологічній матері.

Про це 13 квітня у фейсбук написала вихователь будинку сімейного типу Natalia Kobernik.

«У нас вчора забрали прийомну донечку Даринку! Улюблену рідну маленьку людину, нашу розумницю і красуню. «Мамочка любесенька, ріднесенька, не віддавай мене, я не хочу з мамою Лєною!» - благала вона при розлученні, і всі навкруг плакали, але ніхто не зупинив процес передачі дитини. Як страшно, що апеляційний суд прийняв рішення повернути негайно 4-річну дівчинку в біологічну сім'ю, де вже 3 роки вона не жила, де її били і не лікували, а потім просто кинули в лікарні маленьку, безпорадну і хвору», - написала мама-вихователь будинку сімейного типу Наталія Коберник.

Жінка також пише, що дівчинку у прийомній сім’ї любили і плекали, возили на реабілітацію, бо дитина була з інвалідністю, яку встановили відразу після приходу в прийомну сім'ю. Дівча ходило до спеціалізованого дитсадка з басейном, масажем і ЛФК. За даними мами-виховательки, у біологічної матері є двоє доросліших синів, щодо яких вона позбавлена батьківських прав, та два маленьких сина – 1 та 2 років, які проживають з батьками.

«Чи знайдеться місце і час для донечки-інваліда в біологічній сім'ї за 200 км від Житомира, в сім'ї, де ніхто не працює?», - задає риторичне питання житомирянка і звертається до всіх небайдужих допомогти їй повернути дівчинку та дати їй шанс на життя без інвалідності.


Процес вилучення Даринки проходив агресивно, за участю так званих активістів, - розповіла Наталія Коберник у коментарі Житомир.info 13 квітня.

«Суди з біологічними батьками в нас тягнуться вже кілька років. Ми забрали Дарусю в прийомну родину з лікарні в Овручі, куди вона потрапила у 1,5 року в синцях, худенька й бліда. За майже півроку дитину в лікарні всього кілька разів відвідали батьки. Дитину в них відібрали, але батьківських прав не позбавили. Батьки подали на суд на повернення дівчинки, ми подали зустрічний позов на позбавлення їх батьківських прав. Днями апеляційний суд постановив повернути дівчинку в біологічну родину. Але методи, якими дитину «повертали», просто вражають! 11 квітня до нашого будинку під Житомиром під’їхали так звані активісти, в основному чоловіки. Вони почали вдиратися в дім, де були лише наші діти, у нас їх 8, троє вже повнолітні. Показували рішення суду про негайне відібрання дитини і ордер на обшук, намагалися зайти всередину, штовхали дітей, ми потім «зняли» завдане доньці тілесне ушкодження. Нас із чоловіком та Дашулею удома не було. Нам почали дзвонити діти, сусіди, вони казали, щоб ми не поверталися, бо коїться казна що. До 4 ранку ці люди розшукували нас по місту разом з біологічною матір’ю. 12 квітня ми пішли в міську раду, пройшли комісію з прав дітей, медогляд, і після цього цивілізовано відбулася передача дитини біологічним батькам», - розповіла Наталія Коберник.

Жінка каже: і вона, і чоловік третій день у стресі, однак найбільше переймаються за Даринку, яку насильно вивезли з будинку, до якого вона звикла, від людей, яких вона полюбила.

«Я сьогодні зателефонувала біологічній мамі, бо заради дитини я готова все пробачити і дружити з ними. Мама розповіла, що увечері Даруся відмовилася від їжі, а на сніданок випила півсклянки молока. Сказала: «Я у тебе не буду снідати, поїду до мами Наташі». Єдине, що втішає, то це те, що дівчинка почала гратися з молодшими братиками. Хоч такий малесенький позитив після такого стресу», - говорить жінка.

Зі слів Наталії Коберник, вона звертатиметься до найвищого судового органу України - Верховного Суду, аби повернути дитину в люблячу прийомну сім’ю.

Начальник Служби у справах дітей Житомирської міськради Ольга Бібла розповіла Житомир.info, що увечері 11 квітня також була присутня біля будинку Коберників разом з колегами.

«Нам зателефонували прийомні батьки. Ми намагалися пояснити людям, які вимагали негайного виконання рішення суду, що є визначена законом процедура передачі дитини, її не можна обійти. Що треба пройти медкомісію і зняти статус дитини, позбавленої батьківського піклування, а це можна зробити тільки в Овручі, де цей статус був наданий. За фактом порушення громадського порядку прийомні батьки викликали поліцію, але ми не застали правоохоронців, хоча по телефону просили нас почекати. Поліцейські зафіксували факт відсутності бійки і залишили місце події», - розповіла Ольга Бібла.

Скріншоти зі ФБ-сторінок житомирських «активістів», які 11 квітня вимагали негайного вилучення дитини:



Як повідомляв Житомир.info, Житомирський районний суд продовжує розглядати справу щодо дітей з сім’ї рідновірів Батенькових з села Буки Житомирського району, яких у 2017 році вилучали з сім’ї.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд дитина прийомна сім'я будинок сімейного типу  
Матеріали по темі