Місто

​За три роки житомирські школи і дитсадки отримали більше 21 млн грн батьківських внесків, - міськрада

11 May 2018, 15:35

З 2015 по 2017 роки батьки житомирських дитсадківців та школярів зробили більше 21 мільйона гривень благодійних внесків.

Про це 11 травня повідомила прес-служба Житомирської міської ради за даними зустрічі представників мерії з учасниками акції «Освіто, порахуй потреби!», яка відбулася цього дня на Михайлівській.

«… вагому фінансову допомогу надає батьківська громадськість міста. Так, за вищевказаний період (3 роки) батьками надано благодійних внесків у сумі 21,6 млн. грн у вигляді коштів та майна. (…) Забезпечення прозорості використання благодійних батьківських коштів здійснюється таким чином: оформлено інформаційний стенд про надходження та використання благодійних внесків в кожному закладі; щоквартально на сайті міської ради управлінням освіти оприлюднюється звіт про надходження та використання власних надходжень у закладах освіти (переглянути можна тут). Завершуються роботи зі створення окремих сайтів освіти, через які буде здійснюватися комунікація між адміністрацією закладу, педагогічними працівниками та батьківською громадськістю. Зокрема, оприлюднюватиметься інформація про надходження та спрямування добровільних батьківських внесків в розрізі сум та напрямків», - йдеться у повідомленні на сайті міськради.

Заступник начальника управління освіти міськради Світлана Ковтуненко уточнила Житомир.info, що мова йде про 85 шкіл і дитсадків міста.

За даними прес-служби мерії, 11 травня представники громадських організацій Житомира долучилися до Всеукраїнської акції «#ЯПротиПоборівВОсвіті», метою якої є привернення уваги до проблем матеріально-технічного та фінансового забезпечення закладів освіти.

За даними управління освіти, протягом трьох років (2015-2017 роки) в Житомирі було використано:

  1. по загальному фонду - 1 млрд 540 млн 300 тис. грн.
  2. по спеціальному фонду (бюджет розвитку міста) 132 млн 100 тис. грн.

У 2018 році із загального фонду видатки склали 775 млн 210 тис. грн, це 50,3 % від видатків за попередні три роки.

За кошти даного фонду здійснюється фінансування на:

  • заробітну плату з нарахуваннями працівникам галузі «Освіта», що становить 68.6 %;
  • оплату комунальних послуг, що становить 13.4%;
  • на харчування дітей пільгових категорій, учнів 1-4 класів, вихованців закладів дошкільної освіти, що становить 6,1%;
  • утримання закладів освіти, що становить 11,9% (придбання товарів, матеріалів, проведення поточних ремонтів, закупівля миючих, дезінфікуючих засобів та засобів для чищення у повному обсязі і т. д.).

За даними міськради, за кошти спеціального фонду (132 млн. 100 тис. грн.) здійснюється фінансування реконструкцій, капітальних ремонтів та придбання обладнання у заклади освіти, зокрема, проведення капітальних ремонтів харчоблоків, пралень, санвузлів, приміщень, спортивних та актових залів, покрівель, інженерних мереж, системи опалення і т. д.

Управління освіти нагадує: примусове стягнення батьківських коштів заборонене. У випадку наявності вказаних фактів для оперативного реагування громадянам пропонують звертатися до управління освіти Житомирської міськради (вул. Велика Бердичівська,7, тел. 47-48-36), а також до заступника міського голови Вікторії Краснопір.

Нагадаємо, до 1 грудня 2017 року всі українські школи, в тому числі Житомира та області, мали оприлюднити фінансові звіти щодо надходжень та витрат.

Як повідомляв Житомир.info, 2 червня 2017 року Лілія Гриневич приїжджала в Житомирський державний університет та розповідала про статтю в законі про освіту, яка зробить більш публічним процес отримання та використання батьківських коштів. У 2015 році "Демальянс жінок" заявляв, що, за найскромнішими підрахунками, у Житомирі батьки протягом року передають школам та дитсадкам близько 14 млн грн благодійної допомоги, з яких обліковується менше третини.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: батьківські внески школа дитсадок побор  
Матеріали по темі