Влада

Житомирські школи звітуватимуть за батьківські внески перед Міносвіти

4 November 2017, 16:12

До 1 грудня 2017 року всі українські школи, в тому числі Житомира та області, мають оприлюднити фінансові звіти щодо надходжень та витрат.

Про це 2 листопада повідомив Урядовий портал.

«Значна частка норм Закону «Про освіту» вже вступили у силу, зокрема школи вже зараз зобов’язані оприлюднювати фінансову звітність щодо фінансових надходжень та витрат закладу, незалежно від того, чи йдеться про державні кошти, чи про благодійні внески батьків. Про це йшлося впродовж наради Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич з керівниками усіх обласних управлінь освіти України 2 листопада у залі Колегії МОН», - інформує вісник Уряду.

«Окрім беззаперечного факту, що Закон має виконуватись, існує й інше – у суспільстві побутує міф, що батьки практично повністю фінансують освіту. Очевидно, що це не так. Прозора фінансова звітність, по-перше, допоможе нам оцінити, скільки реально коштів зараз українське суспільство вкладає у шкільну освіту і яку частку складає цей тіньовий бюджет освіти, а, по-друге, нарешті дати нашим батькам прозору картину того, на що витрачаються їхні кошти. Давайте разом зараз визначимо оптимальну дату, коли ми можемо вимагати від усіх шкіл оприлюднення цих даних. Впевнена, що краще вас – керівників обласних управлінь –  ніхто не розуміє роботу шкіл на місцях», – цитує сайт Лілію Гриневич.

Спільно з керівниками управлінь освіти було вирішено, що час до 1 грудня – достатній період, аби забезпечити виконання цієї норми закону.

 «Думаю, що варто, аби ви на місцевому рівні закріпили цей термін відповідним документом. Тоді протягом грудня потрібно провести моніторинг виконання закону. На жаль, у нас часто буває так, що якщо вимога закону не підкріплена певною відповідальністю – вона просто не виконується. Тому, було б правильно, якби ті заклади, які не виконають вимогу, понесли відповідальність, наприклад, керівники отримали догану», – додала Міністр.

Як повідомляв Житомир.info, 2 червня 2017 року Лілія Гриневич приїжджала в Житомирський державний університет та розповідала про статтю в законі про освіту, яка зробить більш публічним процес отримання та використання батьківських коштів. 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі