Здоров'я

У минулому епідсезоні в Житомирській області щеплення від грипу та ГРВІ отримали майже дві тисячі осіб, – епідеміолог

12 September 2018, 15:57

У Житомирській області під час минулого епідсезону щеплено від грипу та ГРВІ 1856 осіб.

Про це 12 вересня Житомир.info повідомила заввідділом епіднагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Тетяна Лутай.

«Незабаром з настанням холодів розпочнеться сезон захворювань на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції. Ці інфекції залишаються однією з найбільш актуальних проблем охорони здоров’я. Більшість людей страждають на цю недугу щорічно, або навіть декілька разів на рік. В минулому епідсезоні в нашій області на грип та ГРВІ захворіло 185421 людина. На сьогодні великі надії покладаються на вакцини проти грипу. Але в Україні, зокрема в Житомирській області дуже незначна кількість людей щеплюється проти грипу. В минулому епідсезоні щеплено лише 1856 осіб. Тому імунізація проти грипу в цілому не впливає на зниження захворюваності населення, а є індивідуальним захистом людини, і в разі зараження, зменшує тяжкість хвороби», - зазначає епідеміолог.

За словами Тетяни Лутай, вакцина проти грипу не універсальна, як наприклад проти кору чи вітряної віспи, а щороку її склад змінюється.

«Так ВООЗ опублікувала рекомендації по складу вакцини проти грипу на сезон 2018-2019 року в Північній півкулі. В порівнянні зі складом трьохвалентної вакцини, що була рекомендована для минулого сезону 2017-2018 років, в новому сезоні в складі вакцини запропоновано дві зміни. Відповідно до законодавчої бази в Україні щеплення проти грипу є рекомендовані. Вакцинація може проводитись як за кошти місцевого бюджету та підприємств, так і за власні кошти громадян», - розповіла епідеміолог.

Як повідомляв Житомир.info, 1 вересня діятимуть нові правила виклику «швидкої». Міністерство охорони здоров’я України випустило новий перелік випадків, на які повинна виїхати бригада екстреної медичної допомоги.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Лутай грип ГРВІ щеплення  
Матеріали по темі