Місто

​Чому житомирського першачка не можна залишити на групі продовженого дня до 18 години. Роз’яснення департаменту освіти

17 September 2018, 15:10

У житомирських школах відмінили перебування першокласників у групах продовженого дня до 18 години.

Про це розповідають батьки школярів.

«Якщо в минулих роках можна було написати заяву і забирати дитину о 18 годині, то з цього року дітей розпускають о 15-й. У школах це пояснюють якимись новими санітарними нормами. Дуже незручно для працюючих батьків, доводиться просити родичів, щоб забрали зі школи», - скаржаться батьки.

Житомир.info звернувся до Наказу Міністерства освіти і науки України від 25 червня 2018 року «Про затвердження Порядку створення груп подовженого дня у державних і комунальних закладах загальної середньої освіти», зареєстрованого в Міністерстві юстиції 24 липня 2018 р., де чітко вказано, що засновник школи (орган місцевого самоврядування для комунальних закладів) може, а не повинен, створити умови для сну.

«Група продовженого дня створюється за наявності необхідної матеріально-технічної бази та утом для організації харчування учнів. Засновник закладу загальної середньої освіти може створювати умови для організації денного відпочинку (сну) в групі продовженого дня, сформованій з учнів першого класу», - йдеться в пункті 4 Порядку створення ГПД.

Чому батькам відмовляють у групах продовженого дня з 15 до 18 години, мотивуючи це відсутністю ліжечок для сну, поцікавився в департаменті освіти (яке ще донедавна було управлінням) Житомирської міськради. Там зіслалися на Державні санітарні правила і норми утримання загальноосвітніх закладів від 2001 року, які діють і досі.

«Станом на 1 вересня 2018 року чинними є Державні санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх закладів та організації навчального процесу, затверджені постановою Головного державного санітарного лікаря України від 14.08.2001 №63 та погоджені листом МОН України від 05.06.2001 №1/12-1459. Відповідно до пункту 9.19 розділу 9 вказаних санітарних правил і норм, «для першокласників, які відвідують групи продовженого дня, необхідно організувати щоденний 1,5-годинний денний відпочинок (сон)», - йдеться у відповіді департаменту освіти від 7 вересня 2018 на запит Житомир.info.

Про ситуацію, коли раніше школярів утримували на групах до 18 години, а з нового навчального року чомусь ввели обмеження, сайт поцікавився у заступника директора департаменту освіти Житомирської міської ради Світлани Ковтуненко.

«Якщо таке десь і мало місце, то це вже відповідальність керівника школи. І кілька років тому, і зараз управління освіти керується одними і тими ж нормами, які вказують, що першокласники не можуть бути на групі довше, ніж до 15-ї години. Дитині, яка зростає, для розвитку необхідні білки, жири і вуглеводи. Вона повинна раз на чотири години харчуватись. Ми можемо перші класи тримати три години після того, як вони пообідали, і не довше. Далі категорія дітей, яким 6-7 років, повинна обов’язково мати сон, щоб могти нормально до вечора функціонувати. Ось таким чином витримані санітарні правила. У новому Порядку єдиним доповненням є те, що у ГПД входять діти з особливими потребами з інклюзивних класів. Стосовно ж Порядку все залишається в силі – для 1 класів до 15-ї години з обов’язковим денним сном. І нормативна база, і наша рекомендація були, щоб діти мали денний сон», - пояснила заступник директора департаменту.

Зі слів Світлани Ковтуненко, цього року в житомирських школах нараховується на 15 груп продовженого дня більше, ніж в минулому навчальному році. Їх кількість, відповідність заявлених дітей та час функціонування перевірять у жовтні 2018.

Як повідомляв Житомир.info, 7 вересня цього року заступник Житомирського міського голови Вікторія Краснопір разом із Світланою Ковтуненко відвідала школи №№ 7, 16 та 28 міста Житомира з метою моніторингу якості харчування дітей у цих закладах.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: нова українська школа клас школа НУШ сон  
Матеріали по темі