Влада

АМКУ оштрафував «Житомиробленерго» за нав’язування споживачам лічильників певної марки

1 October 2018, 15:15

Житомирське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України знайшло порушення в діях акціонерного товариства «Житомиробленерго» та оштрафувало його.

Про це відділення повідомило 29 вересня на своїй сторінці у фейсбук.

«Житомирське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України завершило розгляд справи про порушення АТ «Житомиробленерго» законодавства про захист економічної конкуренції. В ході розгляду справи встановлено, що Товариство, займаючи монопольне становище на ринках передачі електричної енергії місцевими (локальними) мережами та приєднання електроустановок замовників до електричних мереж, що розташовані на території Житомирської, Хмельницької та Вінницької областей в межах належних Товариству діючих мереж, мало можливість встановлювати для споживачів (замовників) умови придбання товару, які є вигідними самому Товариству», - йдеться в офіційному повідомленні відділення.

Як інформує відділення, вибірковою перевіркою було встановлено, що у 2016 році АТ «Житомиробленерго» нав’язувало замовникам певні типи лічильників електричної енергії. У результаті таких дій споживачі не мали альтернативних джерел придбання послуг з приєднання електроустановок до електричних мереж, а тому вимушені були погоджуватись з умовами монополіста.

«За результатами розгляду справи адміністративною колегією відділення прийнято рішення, яким визнано вказані дії Товариства порушенням законодавства про захист економічної конкуренції та накладено штраф», - повідомляє відділення.

У коментарі Житомир.info начальник Житомирського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Олександр Безсмертний повідомив, що накладений штраф складає трохи більш як 14 тис. грн.

На ProZorro вдалося знайти єдину закупівлю у 2016 році лічильників електроенергії житомирським монополістом: закупівлю вартістю 45,2 млн грн тоді ще ПАТ «ЕК «Житомиробленерго» оголосило 9 грудня 2016 року і станом на 8 лютого 2017 року закупило у київської фірми NIK кілька тисяч одно- і трифазних лічильників різних технічних характеристик. Остаточна сума закупівлі склала 27 млн 214 тис. грн.

Як повідомляв Житомир.info, у вересні 2015 року ПАТ «ЕК «Житомиробленерго» збиралося придбати у фірми з Дніпропетровської області чотири найменування захисних шаф для лічильників електроенергії. На початку 2016 року повідомлялося, що з 1 січня 2016 споживачі не повинні платити за повірку лічильників, в тому числі електричних.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лічильник АМКУ Житомиробленерго  
Матеріали по темі