Економіка

З 1 січня споживачі не повинні платити за повірку лічильників, але Житомирський водоканал ще чекає постанову

14 January 2016, 15:20

1 січня 2016 року набув чинності Закон України «Про метрологію та метрологічну діяльність» від 05.06.2014 р., в якому чітко описані взаємини споживачів і постачальників послуг стосовно обов’язкової раз на кілька років повірки лічильників газу, світла та води.

Згідно з пунктом 4 статті 17 закону, періодична повірка засобів вимірювальної техніки (лічильників) проводиться за рахунок тарифів на електро-, тепло-, газо- і водопостачання.

«Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті для побутових потреб електричну і теплову енергію, газ і воду), що є власністю фізичних осіб, здійснюються за рахунок суб’єктів господарювання, що надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання. Відповідальність за своєчасність проведення періодичної повірки, обслуговування та ремонту (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті електричну і теплову енергію, газ і воду), що є власністю фізичних осіб, покладається на суб’єктів господарювання, що надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання», - йдеться у документі.

У законі також йде мова про те, що всі нормативні відомчі документи приводяться у відповідність до нового Закону, а укладені до цієї дати договори зі споживачами послуг (жителями) діють виключно в рамках нового Закону.

Якщо перекласти це на зрозумілу мову, то це означає, що обов’язки споживача – дбати про цілісність і збереження лічильника, а надавача послуг - своєчасно здійснювати повірку лічильників за свій рахунок та письмово повідомляти споживачів про терміни її проведення.

Житомир.info дізнався, що ПАТ «Житомиргаз» та ПАТ «Житомиробленерго» здійснюють повірку лічильників споживачів-фізичних осіб за свій рахунок, і лише КП «Житомирводоканал» досі перекладає ці обов’язки на плечі споживача, пояснюючи це відсутністю джерел відшкодування витрат на повірку, обслуговування та ремонт лічильників.

У прес-службі водоканалу нам пояснили, що це – через не затверджену досі постанову Нацкомісії з питань регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

«Водоканал у 2015 році оприлюднив заяву про наміри щодо підвищення тарифів з урахуванням повірки лічильників, їх монтажу, демонтажу та обслуговування. Вони ще не затверджені для 36 водоканалів України. Постанова ще не прийнята, вона розглядається, хоча обіцяли, що до 1 січня ми будемо мати цей документ. Питання стоїть дуже давно, воно не відрегульоване. Тобто, коли постанова буде прийнята, будуть введені нові тарифи, в яких буде закладена вартість повірки лічильників, але це буде стосуватися тільки багатоквартирних будинків – це 3 квартири і більше. Приватних будинків це поки стосуватися не буде», - пояснили Житомир.info у прес-службі водоканалу.

Як повідомляв Житомир.info, у жовтні 2015 року КП "Житомирводоканал" повідомив по намір підвищити тарифи на свої послуги та вперше встановити тарифи на послуги з централізованого постачання холодної води та водовідведення для мешканців багатоквартирних будинків, котрі споживають воду і по нормі, і з лічильниками. У новий тариф планують закласти витрати на проведення планових періодичних повірок, обслуговування і ремонт лічильників, в тому числі їх демонтаж, транспортування та монтаж після повірки, розпломбування та опломбування.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі