Влада

​Заступник начальника ГУДФС в Житомирській області розповів, куди дівають підробний алкоголь

9 October 2018, 14:03

Неякісний алкогольний фальсифікат знищують на спеціальних підприємствах, які займаються утилізацією небезпечних відходів, а якісний реалізують для державної казни.

Про це на прес-конференції 9 жовтня розповів перший заступник начальника головного управління ДФС у Житомирській області Віктор Лилик.

«Рішення щодо вилучених підакцизних товарів приймає суд. Якщо є відповідні експертизи про те, що чи алкоголь, чи спирт, чи будь-який під акциз не відповідає ГОСТу, то він підлягає утилізації. Це передбачено чинним законодавством України. Є перелік фірм, які внесені до Єдиного державного реєстру, які мають відповідні ліцензії і відповідні потужності. Ми по окремо укладеній угоді передаємо цей під акциз їм, спочатку на зберігання, потім – на утилізацію. В основній масі ці фірми займаються виключно утилізацію, причому утилізацією небезпечних відходів. У них є сертифікація і відповідні потужності, тож ми працюємо виключно з ними», - розповів керівник податкової міліції.

У випадку, якщо алкоголь відповідає ГОСТу, суд приймає рішення про його реалізацію та повернення коштів до бюджету, - зазначив Лилик.

«У Житомирській області таких випадків не було, вони були на моїх попередніх місцях роботи. Ми вилучали великі партії спирту, який відповідав ГОСТу, і передавали його на «Укрспирт», - уточнив посадовець.

Щодо відповідальності за виготовлення контрафактної горілки, то вона є надто малою для того, щоб перестати цим займатися, - акцентував заступник начальника ГУДФС.

«Ви пам’ятаєте оті пікові випадки по Харкову, коли був викид фальсифікованих спиртів і масово труїлися люди… Стаття 204 ККУ передбачає відповідальність у вигляді штрафу від 17 тисяч гривень. На жаль, це не така велика відповідальність, як мала б бути. Люди, які починають займатися цим бізнесом, дуже рідко його залишають. Вони вертаються до нього знову і знову. Швидкі і легкі гроші, а що за ними стоїть людське горе, ніхто не задумується», - сказав Віктор Лилик.

За його даними, за 9 місяців 2018 року в рамках операції «Акциз-2018» з незаконного обігу в Житомирській області вилучено підакцизних товарів на загальну суму 12,7 млн грн, з них алкогольних напоїв – на 8 мільйонів. Виявлено та нейтралізовано 4 незаконних виробництва лікеро-горілчаних виробів. Прийняті судові рішення про конфіскацію та знищення підакцизних товарів на 10,4 млн грн.

Нагадаємо, на прес-конференції 9 жовтня Віктор Лилик розповів, що Житомирська область не має «власних» схем з відмивання доходів, всі запозичені з других областей.

Як повідомляв Житомир.info, полковник податкової міліції Віктор Лилик призначений першим заступником начальника ГУДФС у Житомирській області 18 червня 2018 року. До призначення на цю посаду майже три роки працював першим заступником начальника ГУ ДФС в Івано-Франківській області. До Лилика податкову міліцію очолював Іван Гілета, який після звільнення "помінявся" з колегою і пішов працювати на Івано-Франківщину.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: податкова податкова міліція Лилик  
Матеріали по темі