Здоров'я

Лікар-імунолог Центру ПМСД розповіла про сезонне захворювання та чи є в Житомирі вакцина від грипу

16 October 2018, 12:24

Незважаючи на теплу осінню погоду, цьогоріч у Житомирі до лікарів все частіше почали звертатися діти та дорослі із застудою.

16 жовтня Житомир.info вирішив поцікавитися у лікаря-педіатра, дитячого імунолога Житомирського центру первинної медико-санітарної допомоги Людмили Головень, чи вже можна в Житомирі придбати вакцину від грипу та скільки вона коштує.

«Дійсно, зараз почали хворіти і дорослі, і діти, але з грипом поки що це не пов’язано. Це звичайна сезонна захворюваність підйом якої іде, коли змінюється температура повітря. Для осені, і враховуючи те, що опалення ще не включено – це нормальне явище. Щодо грипу, зазвичай у Житомирській області, років з 20 підряд, епідемія припадає на лютий-березень. По тим даним, які зараз надає УОЗ, то може, в цьому році, грип почнеться трішки раніше, кінець грудня-січень. Щеплення можна вже робити, можна робити і під час епідемії, і в будь-який інший період робити також не пізно, тому що після щеплення, на 12 день, вже виробляється імунітет. Вакцина від грипу поступила, вона вже є майже у всіх аптеках. Це «Ваксігрип», французька вакцина. Кожен рік випускають нову версію вакцини, з урахуванням того, який штам з’явився. Що цікавого в цьому році?! Вакцина, яка була до цього – була трьохкомпонентна, від двох типів грипу вірусу А, і від одного вірусу В. Цьогоріч перший рік – вакцина чотирьохкомпонентна, вона від 2 видів вірусу грипу А, і тепер – від 2-х видів вірусу грипу В. Нею можна робити щеплення дітям від трьох років, а трьохкомпонентну – з шестимісячного віку. В різних аптеках ціна на вакцину різна, зазвичай вона коливається від 300 до 320 грн. Ще має появитися на ринку корейська вакцина. А взагалі, якщо в сім’ї дорослий щеплений, то і дитина маленька захищена», - розповіла Людмила Головень.

Як повідомляв Житомир.info, з настанням холодів за перший тиждень жовтня у Житомирській області на грип та ГРВІ захворіли 5443 особи.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Головень вакцина грип застуда  
Матеріали по темі