Суспільство

​Житомирянам на замітку: чому шкідливе спалювання листя та куди скаржитися на їдкий дим

16 October 2018, 18:09

Спалювання листя шкідливе для здоров’я людей, скаржитися можна до поліції чи громадських інспекторів екологічної інспекції.

Про це 16 жовтня повідомила прес-служба Житомирської облдержадміністрації з посиланням на управління екології та природних ресурсів.

«Спалювання рослинних залишків становить суттєву загрозу природі: з листям згорають зимуючі корисні комахи, руйнується ґрунтовий покрив, відбувається збіднення ґрунту; знищується насіння і коріння трав’янистих рослин; пошкоджуються нижні частини дерев і кущів та верхні частини їхнього коріння; у 2-4 рази зростає промерзання ґрунту», - інформує ОДА.

Відповідальність за спалювання рослин

Відповідно до ст. 152 КУпАП, спалювання рослинних залишків є прямим порушенням низки правил у сфері благоустрою населених пунктів і тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти (340 грн) до вісімдесяти (1360 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти (850 грн) до ста (1700 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У чому полягає шкода від спалення рослин?

За інформацією управління екології та природних ресурсів ОДА, 1 тонна тліючого листя виділяє близько 30 кг оксиду вуглецю, більш відомого як чадний газ. 1 година біля багаття з опалого листя за шкідливістю дорівнює 5 годинам перебування на автомагістралі. 1 тонна рослинних залишків при згорянні вивільняє до 9 кг мікрочастинок диму.

Горіння листя сприяє загостренню бронхітів, ринітів та тонзилітів, алергій, бронхіальної астми, обструктивних хвороб легень у дорослих та дітей. Особливо дим від спалюваного листя є небезпечним для хворих із легеневою патологією та захворюваннями верхніх дихальних шляхів.

Куди скаржитися?

Спалювання всіх видів відходів на території домоволодінь і в сміттєзбірниках суворо заборонено законом (Кодекс України про адміністративні правопорушення). Поскаржитися можна: до поліції за номером 102, посадовців виконкомів, представників громадських організацій та громадськх інспекторів Держекоінспекції.

Що робити із сухим листям та залишками рослин?

Краще не палити листя, а перетворювати його на компост – природне добриво. Це і корисно для довкілля, і цілком безпечно для здоров’я. Для створення компосту листя складають у невеличкі купи – шириною у два метри. Також їх можна просто розстелити рівним шаром на городі та перекопати землю.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: листя спалювання екологія  
Матеріали по темі