Влада

Після підняття ціни на газ Гройсман нагадав, що місцева влада відповідає за тарифи на житлово-комунальні послуги

22 October 2018, 13:05

Формування тарифів на житлово-комунальні послуги, так само як і запровадження заходів ефективного енергоспоживання – одна із сфер, за які відповідає не стільки центральна влада, скільки місцеве керівництво.

Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, коментуючи питання збільшення цін на газ і розвитку подальшої ситуації – інформує 22 жовтня прес-служба прем’єр-міністра.

«Глава Уряду нагадав, що питання подорожчання газу понад рік стояло на порядку денному перемовин з Міжнародним валютним фондом, який наразі є одним з найбільших і найважливіших фінансових партнерів України. Разом з тим початковою вимогою збільшення ціни був показник у 60%. Протягом останніх 15 місяців Уряд зробив все, аби знизити цю вимогу до 23,5%. Більше того, Уряд порахував можливості надання адресної допомоги – субсидій для тих, хто не зможе платити повну ціну», - йдеться у повідомленні.

Прем’єр-міністр вважає, що тепер настає момент для відповідальної політики тарифоутворення на місцях.

«Ми витрачаємо більшість грошей на тепло і гарячу воду. А хто це виробляє? Теплокомуненерго. А кому вони належать? Муніципалітетам. Тобто в більшості своїй – це не державна власність. Тепер тарифи. В кожному тарифі є складова – газ, зарплати, податки, доставка тощо. І тут важливо, в якому стані ті ж котельні. Якщо в одній котельні КПД 65%, а в іншій, новій – 98%, буде різниця в обсягах споживання газу? Буде!», - сказав Володимир Гройсман

Глава Уряду наголосив, що завдання місцевої влади не тільки «туї висаджувати», а й глибоко занурюватися в комунальні проблеми міст і громад.

«Треба інвестувати у нові котельні, нові системи транспортування енергоресурсів, утеплювати будинки, вкладати в енергозбереження. Тоді споживання буде менше і сам рахунок буде менше. Відповідальність (місцевої влади) важлива. І я готовий допомагати місцевому самоврядуванню», - зазначив Володимир Гройсман.

Нагадаємо, 19 жовтня Кабмін повідомив про збільшення ціни на газ з 1 листопада 2018 року на 23% і назвав це вимушеним кроком. Заступник мера Житомира Сергій Кондратюк в інтерв’ю на початку жовтня говорив, що нова ціна на газ – це збитки КП «Житомиртеплокомуненерго», бо газопостачання є найвагомішою складовою при формування тарифу на тепло. Перед початком опалювального сезону 2018-2019 року борг теплокомуненерго за газ становив 152 млн грн.

Як повідомляв Житомир.info, на засіданні 17 жовтня 2018 року члени Житомирського міськвиконкому проголосували за підвищення тарифу на централізоване теплопостачання для населення на 12,3 %.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Гройсман опалення газ тариф  
Матеріали по темі