Влада

Як члени виконкому голосували за підвищення тарифу на теплопостачання у Житомирі

17 October 2018, 14:50

На черговому засіданні виконкому 17 жовтня обговорювали питання підвищення тарифів на централізоване теплопостачання. Доцільність такого рішення членам виконкому обґрунтовують начальник профільного управління та директор «Житомиртеплокомуненерго».

«Для населення передбачається на 12,3%, бюджетні установи - 6,3%, інші споживачі - 6,4%, релігійні організації - 16,4%», - доповідає начальник управління комунального господарства Житомирської міської ради Олександр Марцун.


«На 1 кв м збільшується на 3,5 грн. У зв’язку з тим, що ми вже поставили 680 вже працюючих лічильників тепла - це навантаження буде значно меншим, десь на 20 - 25%. Будинки, які встановили і пройшли термосанацію будуть виплачувати на 20-30% менше, ніж у минулому році. Це вже залежить від того, у якому стані знаходиться будівля. Будинків з лічильниками стало набагато більше. У нас було 18%, стало 77 %», - розповідає директор КП «Житомиртеплокомуненерго» Житомирської міської ради Дмитро Рогожин.

«Таким чином у минулому році 25,50 грн середня вартість тарифу. Якщо квартира 40 кв м - це 1 тис. грн, якщо 100 кв.м, то це вже 2500 грн», - додає Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Разом із тим, на засіданні виконкому зауважують: у Житомирі тарифи на теплопостачання не змінювались з 2016 року і є чи не найменшими з-поміж інших міст України.

«Якщо брати Київ, то у них був дуже дорогий тариф для населення - 1480 грн, коли для нас був 1232 грн», - каже директор КП «Житомиртеплокомуненерго».

«Наш тариф найменший в області і один з самих низьких в Україні», - говорить начальник управління комунального господарства.

«В інших містах України ще у липні Національний регулятор підняв. Там, де регулювання місцеве - це Тернопіль, здається, там вартість 1 кв м близько 35 грн по Україні. У нас є багато будинків, які платять від 17 грн до 22 грн/кв.м, а є такі, що і менша платять, тільки за рахунок термосанації», - зазначає Дмитро Рогожин.

«При наявності лічильника вартість буде десь на 15% - приблизно 28 грн», - підраховує Сергій Сухомлин.

Не оминули увагою члени виконкому і питання щодо відновлення у домівках житомирян централізованого постачання гарячої води. За словами директора «Житомиртеплокомуненерго», гаряча вода найближчим часом може з’явитися у кранах тих будинків, де встановлено індивідуальні теплові пункти.

«Ми вже цього року плануємо виходити на рішення виконкому і пропонувати ті будинки, в яких ми встановлюємо ІТП, а це 59 будинків, щоб вони вже починали поновлювати подання гарячої води. Три роки тому була видана постанова щодо економії природного газу, нам примусово обрізали ліміти на 30%, ми були вимушені призупинити подання гарячої води, як неможливе. Місячний збиток три роки тому складав 7,8 млн грн в місяць по гарячій воді», - сказав директор КП «Житомиртеплокомуненерго» Дмитро Рогожин.

Однак, мер міста зауважив, що така послуга буде найбільш вигідна для містян, коли у Житомирі запрацює теплоелектростанція.

«Ми прогнозуємо, що після того, як у нас з’явиться ТЕЦ на альтернативному паливі, фактично тоді буде вигідно людям запропонувати ціну гігакалорії і воно буде значно дешевше, ніж газове. Тоді ми будемо відновлювати гаряче водопостачання у місті», - сказав мер Житомира Сергій Сухомлин.

Зрештою, після усіх роз’яснень та доповнень, більшість членів виконкому таки проголосували «За» нові тарифи на теплопостачання.

Як повідомляв Житомир.info, у вересні 2018 року «Житомиртеплокомуненерго» попередило про намір підвищити тарифи.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Рогожин тепло тариф Сухомлин виконком  
Матеріали по темі