Економіка

​Як на Житомирщині будують одну із найбільших в Україні сонячних електростанцій

12 November 2018, 15:19

На 30 гектарах землі поблизу Бердичева розгорнулись конструкції однієї з найбільших в Україні сонячних електростанцій потужністю у 19 мегават, яка працюватиме в комплексі із еко-фермою. Будівництво Ганської СЕС відбувається за кошти закордонних інвесторів, а загальний обсяг інвестицій данської компанії «Better Energy» складає близько 17 мільйонів євро. Вже зовсім скоро тут налагодиться екологічно чисте виробництво електроенергії, хоч зовсім нещодавно на цьому місці був смітник.

«Нам довелося вивезти, і вивезти легально, все сміття звідси. Раніше тут було несанкціоноване звалище. У зв'язку з тим, що ми йдемо на зелений сертифікат, інвестор зобов'язав нас збирати всю пакувальну тару. Ми підписуємо договір і утилізуємо відходи в спеціалізованих організаціях. Картонний комбінат укладає з нами договір на утилізацію картону і тонкої деревини. Ми також будемо здавати пінопласт і поліетилен. Згідно із законодавством Європи, при будівництві сонячної електростанції ми не можемо погіршити екологічну атмосферу, ми можемо її тільки поліпшити», - розповідає CEO TeslaEnergo Олег Грамотенко.

Завершити усі необхідні роботи тут планують вже найближчим часом. Представники закордонних інвесторів кажуть: хочуть запустити роботу станції ще в цьому році.

«На сьогодні у нас вже повністю інстальовані всі металоконструкції для панелей. Зараз ви бачите процес установки панелей. До 1 грудня ми плануємо закінчити накриття електростанції панелями і починати введення в експлуатацію та підготовку до отримання ліцензії на генерацію електроенергії, до зеленого тарифу і до членства в енергоринку», - каже Олег Грамотенко.


Потужностей нової сонячної електростанції вистачить, щоб забезпечити електроенергією прилеглі населені пункти.

«Ідеальна модель сонячної енергетики, яка впроваджується в усьому світі, наступна: сонячна електроенергія повинна споживатися в місці її виробництва. Тим самим ми розвантажуємо навантаження на мережі та на трансформатори. Ми будемо транспортувати електроенергію на найближчу підстанцію - це Новобердичівска. Вона має значний обсяг споживання. І тільки незначна частина всієї електроенергії в літній період часу буде підніматися до 110 кВ і транспортуватися. Тому ця електроенергія виробляється для споживання містами, які знаходяться поруч з сонячними електростанціями. В ідеалі, це має сприяти зменшенню споживання вуглеводнів всередині країни», - розповідає CEO TeslaEnergo.

Як і в будь-якій великій справі, тут завжди раді співробітникам, які можуть і хочуть працювати.

«Ідеальна модель нашої компанії - це виростити персонал, який буде працювати довго і успішно саме в нашій компанії. Наш офіс знаходиться в Житомирі і ми хочемо вирощувати своїх фахівців, хоча до нас приходить багато готових. І на сьогодні, наша модель - це знайти молодих людей, які готові залишатися в регіоні, працювати тут. Ми запрошуємо на практику і самі навчаємо, як діяти і працювати у нас. Наші двері відкриті для всіх абсолютно. Офіс знаходиться на вулиці Покровській, 81. Ви можете приходити і пропонувати будь-які варіанти співпраці. Ми не можемо похвалитися оплатою праці, як в Європі, тому що у нас є європейські співробітники, які тут отримують менше, ніж в Європі. Але ми можемо гарантувати, що це від 10 тисяч гривень для тих, хто хоче працювати. Навіть не знаю, чи можна відкривати секрети, але остання наша ставка, що ми платили за одну панель - це сім гривень за панель. Це остання ставка, але в зв'язку з тим, що мінусова температура приходить, ми будемо її переглядати», - розповідає Олег Грамотенко.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Ганська СЕС електростанція  
Матеріали по темі