Суспільство

Біля села в Житомирській області люди врятували лебедів з виводком, які не могли злетіти з замерзлого ставка

22 November 2018, 09:53

На минулих вихідних у Ружинському районі Житомирської області рятувальники допомогли лебедям покинути замерзлий ставок.

Про це повідомляла прес-служба управління ДСНС у Житомирській області.

«Посеред водойми, що вже встигла вкритися майже сантиметровою кригою, знаходилося 8 лебедів. Птахи не мали змоги злетіти, так як для цього їм було мало місця для розгону. Двоє рятувальників, вдягнувши захисні костюми Л-1, зайшли у воду та за допомогою багрів пробили кригу від берега до лебедів. Після цього птахи, набравши достатній розгін, змогли самостійно покинути «крижану пастку», – інформували рятувальники.

Жителі села Огіївка, поблизу якого розташований ставок, що став пасткою для пернатих, досі пильнують за водоймами, хвилюючись, що птахи знову можуть опинилися в біді. Про це Житомир.info повідомили журналісти газети «Ружинська земля». Кореспондент Юлія Маковчук також детальніше розповіла про операцію з порятунку довгошиїх.

«З пониженням температури водне плесо вкрилося товщою льоду, і сім'я із шести молодих та двох дорослих лебедів, збившись до купи, плавала на невеличкому озерці, ймовірно, не маючи сил відлетіти у теплі краї на зимівлю», – пише Юлія Маковчук.

Місцеві мешканці кілька днів спостерігали за птахами, що занесені до Червоної книги України, підгодовуючи і чекаючи на їх відліт. Однак вони так і не відлетіли. Переймаючись долею прекрасних створінь, сільський голова Олександр Маленький звернувся за допомогою до очільників району. Рятувальники Ружинського районного сектору Управління ДСНС зреагували оперативно і вирушили на порятунок. Проламавши кригу, вони розворушили групу лебедів, і ті піднялися у повітря. Сільський голова Олександр Маленький повідомив про те, що є ймовірність повернення сім'ї червонокнижних птахів на місцеві ставки. Оскільки шестеро лебедів ще надто слабкі, щоб подолати велику відстань до теплих країв, уся громада буде спостерігати за водними об'єктами, аби не залишити птахів на призволяще.

Нагадаємо, у лютому 2018 року на річці Мика у Радомишлі Житомирської області рятувальники звільняли одного лебедя, в якого до криги примерзли крила, а також допомогли цілому сімейству пернатих на річці Унава в Попільнянському районі.

Як повідомляв Житомир.info, у листопаді 2016 року, незважаючи на похолодання та морози, до Житомира прилетіти 12 лебедів – двоє дорослих і десятеро молодих птахів плавали у гідропарку, вздовж річки Тетерів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лебідь ставок лід крига Огіївка Ружинський р-н рятувальник ДСНС  
Матеріали по темі