Культура

За кошти фонду Марини Порошенко житомирська ГО зробила електронний каталог монументальних пам'яток пізнього модернізму

27 November 2018, 13:39

В листопаді запрацював сайт-каталог монументальних пам'яток пізнього модернізму Житомирщини, який громадська організація «Житомир, зроби голосніше» створила за грантові кошти Українського культурного фонду.

Інформація з сайту про проект:

Монументальні пам'ятки пізнього модернізму Житомира й Житомирської області – це дослідницький проект, що зосереджений на монументальному мистецтві Житомирщини 1960-1980-х років. Команда проекту прагне привернути увагу громадськості до самобутньої сторінки нашої культури та повернути до сучасного мистецького дискурсу (не лише українського, а і світового) важливі твори минулого. Двомовний веб-архів мозаїк, вітражів, скульптур та архітектурних об’єктів Житомирщини, створений за результатами дослідження Житомирського регіону, представляє неординарні здобутки українських монументалістів в контексті сучасності.

Метою проекту є, насамперед, заохочення громадськості до критичного переосмислення історії українського мистецтва. Автори веб-архіву наполягають на необхідності перегляду спрощених точок зору на мистецькі явища та середовище радянської України. Дійсно, промоція та державна підтримка ідеологічно заангажованих творів були вкорінені в інституційній структурі радянського мистецтва. Проте багатьом українським митцям вдавалося уникати дотримання партійних постанов та директив у власній творчості.

Процес декомунізації, розпочатий у 2015-му році, у межах якого, зокрема, знищуються об’єкти монументального мистецтва радянського періоду, гостро підняв питання про наше бачення власних історії та культури. На відміну від традиційного та зрозумілого живопису, роботи художників-монументалістів на державному рівні не визначаються як культурна спадщина. Розуміння цих творів ускладнюється, насамперед, відсутністю відповідних досліджень, які б могли стати базисом для виокремлення художньо цінних творів серед пропагандистських. На думку авторів проекту, ретельне вивчення та інформування, замість заперечення та забуття, мають бути головними засобами у визначенні культурної спадщини України.

Нагадаємо, ГО «Житомир, зроби голосніше!», яку з липня 2017 року очолює дружина віце-прем’єр-міністра Геннадія Зубка, отримала від Українського культурного фонду Марини Порошенко майже 2 млн грн на реалізацію двох проектів: 1,49 млн грн на організацію фестивалю «Жовтень в Жовтні» та 464 тис. 221 грн на реалізацію проекту «Монументальні пам’ятки пізнього модернізму Житомира та Житомирської області».

kom-pr

Як повідомляв Житомир.info, 29 жовтня 2018 року дружина президента України, голова Українського культурного фонду Марина Порошенко відвідала фестиваль сучасної культури «Жовтень у Жовтні», який проходив у колишньому кінотеатрі в центрі Житомира.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: мистецтво мозаїка каталог Людмила Зубко  
Матеріали по темі