Культура

У Житомирі проведуть перший фестиваль сучасної української культури «Жовтень у Жовтні», який буде щорічним

9 October 2018, 11:54

З 26 жовтня по 4 листопада 2018 року житомиряни та гості міста матимуть змогу взяти участь у першому фестивалі сучасної української культури «Жовтень у Жовтні».

Ця подія є головною у процесі перетворення кінотеатру «Жовтень» на сучасний культурний центр, - повідомила 8 жовтня прес-служба Житомирської обласної державної адміністрації.

«Спершу була ідея конференції, але матеріалів стільки, що це неможливо вмістити в один, та навіть два дні. Тому ми створили концепцію фестивалю. Триватиме він десять днів та продемонструє потенціал культурних інституцій області», - розповіла про ідею фестивалю начальник управління культури та туризму Житомирської ОДА Тетяна Парфентієва.

У програмі заходу - проведення конференції, презентація проекту «Можливо це мистецтво», лекція від литовського митця Володимира Тарасова «У пошуках власного простору», концерт та інші заходи. Відбуватимуться події у кінотеатрі «Жовтень», Кмитівському музеї образотворчого мистецтва ім. Й. Д. Буханчука та приміщенні Житомирської ОДА, - інформує прес-служба.

Що за фестиваль і що на ньому відбуватиметься, Тетяна Парфентієва розповіла в коментарі Житомир.info.

«Фестиваль Жовтень у Жовтні» - стартова й головна подія в процесі перетворення колишньої будівлі кінотеатру «Жовтень» на сучасний культурний центр. Починаючи з 2018 року, фестиваль стане щорічним і відбуватиметься щоосені. Захід складається з двох частин: програми для широкої аудиторії та конференції», - говорить начальник управління культури.

Конференція під назвою «Коли територія набуває ідентичності» пройде 29-30 жовтня і буде зосереджена на питаннях формування культурної ідентичності міста й регіону. У дискусійних панелях та лекційній частині візьмуть участь експерти Софія Дяк, Олександр Ройтбурд, Ольга Сагайдак, Алевтина Кахідзе, Володимир Шейко, Олеся Островська-Люта, Павло Гудімов та інші. У рамках заходу презентують дослідження регіону від урбаніста Фулко Трефферса (Нідерланди), економіста Павла Шеремети та міжнародної організації GIZ.

Окрему увагу збираються приділити Кмитівському музею образотворчого мистецтва імені Йосипа Буханчука, його розвитку в національному та міжнародному аспектах.

У рамках публічної програми – концерт джазмена Володимира Тарасова (Литва) й презентація нового проекту фотографа Євгена Нікіфорова, автора книги Decommunized: Ukrainian Soviet Mosaics. Нове дослідження охоплює монументально-декоративне мистецтво Житомирської області радянського періоду.

«Основною локацією публічної програми фестивалю стане кінотеатр «Жовтень», який є цінним зразком архітектури пізнього модернізму. Оновлена функція має повернути будівлі її первісну роль та забезпечити потреби міста в сучасному громадському просторі. Дискусійна програма відбудеться у приміщенні облради», - розповіла Тетяна Парфентієва.

Ініціатива проведення події належить ГО «Житомир, зроби голосніше!». Підтримка – управління культури та туризму Житомирської ОДА, Житомирська міськрада, Український культурний фонд. Проект підтримується Посольством Нідерландів та Інститут Адама Міцкевича (м. Київ).

Сторінка фестивалю у фейсбук - https://www.facebook.com/zhovten.zhytomyr/.

Нагадаємо, у 2015 році вуличні художники осучаснили фасад кінотеатру «Жовтень».

Як повідомляв Житомир.info, у 2016 році найбільшу підтримку в соцмережі отримала пропозиція від творчого дизайн-колективу EDS щодо перетворення непрацюючого кінотеатру «Жовтень» на майданчик у стилі хай-тек.

Як змінювався кінотеатр «Жовтень» та майдан Корольова з часів СРСР до цього часу, дивіться тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: фестиваль культура музей  
Матеріали по темі