Культура

Керівник житомирської хорової капели «Орея» про перемогу в міжнародному конкурсі та проблеми колективу

3 December 2018, 15:47

Житомирська академічна хорова капела «Орея» упродовж вже більш як 30 років підкорює глядачів не лише багатогранним співом, а і манерою виконання. Хористи постійно експериментують: підтанцьовують, розігрують театральні сценки, навіть акомпанують на музичних інструментах. Їх знають не лише в Україні, а і далеко за її межами.

На рахунку хоровиків майже дві тисячі концертів та три десятки міжнародних конкурсів і майже у кожному з яких – призове місце. Нещодавно «Орея» взагалі увійшла до четвірки кращих хорів, посівши перше місце з-поміж 23 хорових колективів світу на Міжнародному конкурсі у Іспанії. Цю перемогу «ореївці» називають дивом.

«Коли нам озвучили колективи, з яких країн приїхали туди, які ці країни самодостатні, розвинуті, у них є кошти, і ми беремо там участь. Ми стоїмо з ними на рівні - це вже було диво. А те, що ми перемогли і зайняли перше місце, на рівні з Латвією, Філіппінами, Швецією, то тут немає, що казати», - ділиться артистка Житомирської академічної хорової капели «Орея» Яніна Яремчук.

Художній керівник хорової капели Олександр Вацек зізнається: перемога далась нелегко, втім завдяки наполегливій праці усе вдалося.


«Повний склад 32 людини, нас було 23, з 9 сопрано лишилося 6, а програма, яку заявили, була складна і потрібно було боротися. Ми працювали більше всіх, така робота була проведена. Кожну нотку, такт, не могло бути жодного безконтрольного звуку. Детально велися рейтинги, записувалися партитури. Ми показали дев’ять творів, з них було вісім різних напрямків: 16 століття, модерна музика, фольклор, твори нашої країни, романтика, православна музика - усе це ми показали. Досі ще не вірю, що ми серед чотирьох кращих хорів світу», - розповідає художній керівник Житомирської академічної хорової капели «Орея» Олександр Вацек.

Втім, попри численні нагороди та визнання, проблем у колективу вистачає. Зокрема, недостатнє фінансування, маленька заробітна платня та проблеми з репетиційними залами.

«Більше кімнат репетиційних. У мене в кабінеті, де я маю працювати співають пісні, де костюми - співаки, бухгалтерія теж. Ми використовуємо максимально ефективно приміщення, якщо є можливість», - зізнається художній керівник Житомирської академічної хорової капели «Орея».

«Хотілося б, щоб обласна рада подала заявку до Києва про статус національного. Це тоді вирішить багато питань. Буде набагато вища зарплата, не 4-5 тис. грн, а 13-14 тис. грн. Співаки тоді не будуть їздити за кордон, не будуть працювати ще в театрі, співати по церквах, а будуть віддаватися іще більше хоровому мистецтву», - каже артист Житомирської академічної хорової капели «Орея» Андрій.

«Зараз питання, як вижити, тому що багато хороших співаків роз’їжджаються, я нічого не можу зробити. Молюся, щоб якось утриматися, якщо нам допоможуть, буду дуже вдячний. Адже, я думаю, це дуже потрібно, тому що дуже багато негативу, негараздів в країні, у світі. А якщо хор співає, хор з України, люди дізнаються, що Україна живе, що комусь це потрібно, викликає аплодисменти, бурхливі овації. Важлива справа, я надіюсь на Господа», - додає Олександр Вацек.

Натомість, представники обласної влади обіцяють зробити усе можливе, аби колектив «Ореї» міг творити та прославляти Житомирщину й надалі.

«Максимально зусиль ми будемо прикладати для того, аби працювати було комфортно і, відповідно, залишатись у регіоні, в країні», - зазначила начальник управління культури та туризму Житомирської ОДА Тетяна Парфентієва.

Нагадаємо, житомирська «Орея» виборола перше місце на 50-му ювілейному Міжнародному конкурсі хорових колективів, який проходив в м. Толоса (Іспанія).

Як повідомляє Житомир.info, у 2018 році з нагоди Дня Соборності президент України Петро Порошенко присвоїв почесне звання «Заслужений артист України» артистові академічної хорової капели «Орея» Олександру Яремчуку. У 2017 році Порошенко присвоїв почесне звання «Заслужений артист України» артистці академічної хорової капели «Орея» Яремчук Яніні Сергіївні.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Орея хор Вацек конкурс перемога  
Матеріали по темі