Економіка

До уваги жителів Житомирської області: у міністерстві прогнозують «співіснування» безготівкової й готівкової субсидій

25 January 2019, 11:49

Міністр соціальної політики України Андрій Рева прогнозував подальше паралельне функціонування безготівкової і готівкової моделі надання субсидій.

Про це 24 січня повідомив сайт Мінсоцполітики.

«Міністр соціальної політики України в ефірі телеканалу 112 розповів основні принципи системи виплати субсидій на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі. За словами урядовця, відповідно до ухвалених Урядом рішень з 1 січня 2019 року розпочато виплату субсидій у безготівковій формі для тих домогосподарств, яким субсидію було призначено з 2019 року. Ця система передбачає перерахування сум субсидій на спеціальні рахунки, з яких сплачуватимуться житлово-комунальні послуги, та подальшу виплату в готівковій формі усіх заощаджених коштів після закінчення опалювального сезону», - інформує сайт.

Також на березень 2019 запланована виплата субсидій у готівковій формі тим громадянам, яким субсидію було призначено у жовтні минулого року, для сплати ними житлово-комунальних послуг.

Безготівкова виплата субсидій була урядовим баченням напрямку, в якому на даному етапі потрібно рухатись, оскільки при готівковій виплаті субсидій існують серйозні ризики ненадходження коштів цільової допомоги до кінцевого отримувача, - заявив Андрій Рева.

Значна маса експертів і спеціалістів критикувала Уряд за обраний варіант виплати субсидій, - відзначив міністр. Після обговорення цього питання на нараді у Президента, в тому числі за участі представників громадськості, які обстоювали механізм виплати субсидій у готівковій формі, було прийнято рішення про надання субсидій тим громадянам, яким субсидії було призначено у жовтні 2018 року, в готівковій формі з березня 2019 року.

Зі слів Андрія Реви, по закінченні опалювального сезону відбудеться ревізія ефективності обох варіантів, і за результатами цього буде вирішено, який варіант залишиться остаточно.

«Я прогнозую, що ми залишимо обидва варіанти - і безготівковий, і готівковий. Ті люди, які отримали субсидію готівкою і будуть добросовісно платити, залишаться на безготівковій формі, а ті, які зірвуть терміни оплати або не оплатять, після сплати боргу будуть переведені на безготівкову форму надання субсидій",- заявив Міністр соцполітики.

Нагадаємо, у 2018 році кількість сімей у Житомирській області, яким дали субсидію на комунальні послуги, зменшилася на чверть.

Як повідомляв Житомир.info, 15 січня 2019 року прес-служба Житомирської облдержадміністрації інформувала, що в області розпочався перший етап монетизації субсидій. Зазначалося, що 672 жителі, які вперше звернулися за субсидією, вже отримуватимуть допомогу за іншим механізмом.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: субсидія монетизація  
Матеріали по темі