Культура

​Житомирській музичній школі на Троянівській пропонують присвоїти ім’я Ігнація Падеревського

22 March 2019, 09:18

Житомирській музичній школі №5, що на вулиці Троянівській, 20, хочуть присвоїти ім’я композитора Ігнація Яна Падеревського.

Про це йдеться в оголошенні про проведення громадських обговорень з вищевказаного приводу, опублікованому 21 березня на сайті управління культури Житомирської міської ради.

Пропозиція надати музичній школі №5 імені Ігнація Яна Падеревського надійшла від ГО «Житомирська обласна спілка поляків України». У ній зазначається, що Ігнацій Ян Падеревський — всесвітньовідомий піаніст та композитор, чия доля тісно пов’язана з Житомиром, та, зокрема, з районом Мальованкою. Музичні твори І.Падеревського дуже полюбилася викладачам та учням музичної школи №5 та міцно закріпилася у їхньому репертуарі.

«Перші роки життя після смерті матері, Ігнацій Падаревський проживав разом із батьком та сестрою у маєтку під Житомиром. Після арешту батька, засудженого за участь у Польському повстанні у 1872 році, кілька років у ранньому дитинстві І.Падеревський проживав у маєтку тітки на берегах річки Тетерів, поблизу м. Чуднова. Тут майбутній піаніст-віртуоз разом із сестрою Антоніною розпочали навчатись грі на фортепіано. Беззаперечно, саме Житомирщина розкрила світові музичний талант Яна Ігнація Падеревського. У 12-річному віці піаніст розпочав навчання у Варшавському інституті музики (сьогодні — Варшавській консерваторії) і в 1890 р. Ігнацій Ян Падеревський, який вже зазнав світового визнання, зміг здійснити свою мрію – придбати для батька з родиною садибу у центрі Волинської губернії – Житомирі, де той проживав із другою дружиною та зведеними братами — Станіславом та Юзефом і сестрою Марією. Молодий композитор періодично приїжджав на вул. Подільську №12 у Житомирі, у районі Мальованки, де зупинявся у великій кімнаті, у якій стояло його фортепіано і давав невеличкі концерти для родини і друзів. Саме тут, на березі річки Кам’янка, у районі Мальованки, через 53 роки після смерті Ігнація Падеревського, у 1993 році у родинній садибі Падеревських було знайдено рукопис шести невідомих творів композитора, які були повернуті світовій музичній культурі. Нині неподалік від будинку, в якому проживав батько І.Падеревського з родиною розташована музична школа №5 за адресою вул. Троянівська, 20, на фасаді якої у жовтні 2011 року з нагоди святкування Днів польської культури була встановлена пам’ятна дошка та відкрито музей пам’яті видатного земляка — Ігнація Яна Падеревського», - йдеться в обґрунтуванні пропозиції щодо присвоєння назви музичній школі, яку вже підтримали:

— педагогічний колектив КПСМНЗ музичної школи №5 ЖМР;
— батьківський комітет учнів КПСМНЗ музичної школи №5 ЖМР;
— начальник управління культури ЖМР Ніна Рябенко;
— керівник ГО «Житомирська обласна спілка поляків України» — Вікторія Лясковська–Щур.

Громадські обговорення мають відбутися 7 травня 2019 року в приміщенні музичної школи №5. До цього часу усі бажаючі можуть подати свої пропозиції чи зауваження з цього приводу.

Нагадаємо, Житомирській музичній школі №4 хочуть присвоїти ім’я Лесі Українки.

Крім того, у квітні 2019 року в Житомирі планують провести громадські обговорення стосовно присвоєння художній школі імені її багаторічного керівника Віктора Шкуринського.

Як повідомляв Житомир.info, у 2015 році біля Семінарійського костьолу на розі вулиць Театральної та Київської у Житомирі мав з’явитися пам’ятника польському композитору Ігнацію Яну Падеревському, проте його так і не встановили, оскільки парафіяни храму були проти будівництва.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: музична школа Падеревський композитор Троянівська управління культури обговорення  
Матеріали по темі