Влада

​Виконком не підтримав рішення про демонтаж дошки Олександру Шумському в Житомирі

22 May 2019, 11:07

Меморіальна дошка Шумському Олександру Яковичу на фасаді будинку по бульвару Новий, 9 в Житомирі не буде демонтована. Так вирішили члени Житомирського міськвиконкому на черговому засіданні 22 травня.

Проект рішення «Про демонтаж меморіальної дошки Шумському О. Я. по бульвару Новий, 9 в м. Житомирі», опублікований на сайті мерії 16 квітня 2019 року, не підтримав жоден з 18 присутніх членів виконкому. Найважливішим аргументом був висновок фахівців Інституту історії України, які вважають демонтаж меморіальної дошки Шумському неприйнятним.

Роз’яснення від Інституту історії України зачитав директор департаменту містобудування та земельних відносин Житомирської міськради Ігор Блажиєвський, з якого випливає, що формально Олександр Шумський (1890-1946) підпадає під декомунізацію, однак він зробив великий вклад у розвиток українізації, його діяльність у Москві розглядали як ворожу, тому він був заарештований НКВС і на волю не вийшов до 1946 року.

Депутат від фракції ВО «Свобода» в Житомирській міській раді Геннадій Махорін зазначив, що «Шумський у свій час робив усе можливе для України та українців, що можна було зробити у той час і в тих умовах. Він зробив максимум, що було в його можливостях».

Нагадаємо, авторами проекту рішення про «декомунізація» дошки Олександру Шумському є громадський активіст Юрій Градовський та співпартієць Махоріна, депутат міськради від ВО «Свобода» Сергій Оніщук.

Як повідомляв Житомир.info, дошку пам’яті державному і політичному діячеві Олександру Шумському на Новому бульварі відкрили у квітні 2011 року. Тоді мер Житомира Володимир Дебой назвав Шумського «справжнім патріотом України».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Шумський меморіальна дошка декомунізація виконком  
Матеріали по темі