Суспільство

На ринки Житомирської області у травні надійшло більше 23 тонн ранніх овочів, до продажу не допустили більше 4 т

29 May 2019, 12:16

Щороку, у весняний період, на ринки Житомирської області починає надходити в реалізацію значна кількість ранніх овочів. Не виключено, що перша овочева продукція може мати перевищені норми вмісту нітратів. Цьогоріч весняними «лідерами» по нітратах в області є редис, огірок та у травні – кабачок.

Про це 29 травня інформує головне управління Держпродспоживслужби в Житомирській області.

«Впродовж другої половини березня – першої половини квітня фіксувалось систематичне перевищення нітратів в основному в редисці, незначне в капусті та огірках, за зазначений період часу на ринки Житомирської області надійшло 7680 кг вищезазначеної продукції, при цьому не допущено в обіг 1536 кг. З другої половини квітня до початку травня місяця першість за вмістом нітратів взяли огірки, капуста, буряк, – за зазначений період надійшло 11940 кг ранньої овочевої продукції, при цьому до реалізації не допущено 2388 кг. Упродовж травня «лідерство» по нітратам перейняв, кабачок, молодий буряк та капуста незмінно тримає позиції по перевищенню. В травні на ринки Житомирської області надійшло 23020 кг ранніх овочів, при цьому до реалізації не допущено 4604 кг», - інформують в прес-службі управління.

Спеціалісти управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ ДПСС у Житомирській області рекомендують споживачам дотримуватись простих правил.

«Купуючи овочі або фрукти, цікавтесь у продавців наявністю документів, що засвідчують їх походження, якість та безпечність. На продукцію, що реалізується на агропродовольчих ринках це експертні висновки лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, де конкретно зазначаються фактичні рівні нітратів та їх норми. Кожен продавець на ринку зобов’язаний мати експертний висновок державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, в якому зазначена вся необхідна інформація: прізвище, ім’я, по батькові продавця, місце проживання, назву продуктів рослинного походження, результати досліджень на вміст нітратів», - зазначають фахівці.

Також не радять купувати овочі на стихійних ринках, де відсутні системи контролю.

Як на Житньому ринку в Житомирі перевіряють овочі на вміст нітратів, дивіться у відеосюжеті від 20 квітня 2018 року.

Як повідомляв Житомир.info, з березня 2019 року на ринки Житомирської області надійшло 2622 партії ранніх овочів. Кожна – була досліджена, і у 20% було виявлено відхилення за вмістом нітратів. Продукція недопущена до реалізації.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Держпродспоживслужба нітрати овочі кабачок  
Матеріали по темі