Суспільство

Лабораторний центр дослідив воду з криниць у районах Житомирської області, які підтопило: у трьох зразках перевищений вміст нітратів

4 June 2019, 14:30

Житомирський обласний лабораторний центр провів аналіз води з колодязів у трьох районах області, де сталися підтоплення внаслідок дощової весни. У третині криниць вода не відповідає нормам.

Про це 4 червня Житомир.info повідомили в ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

Весна і початок літа цього року в Житомирській області характеризуються великою кількістю опадів, що подекуди призвело до підтоплень приватних домогосподарств, джерел водопостачання (колодязів) та інших об’єктів життєзабезпечення. Небезпечним є те, що затопити може і об’єкти каналізування – вигрібні ями і надвірні туалети. В такому випадку існує великий ризик поширення небезпечних інфекційних захворювань, наголошують у лабораторному центрі.

«В області вже є випадки підтоплень приватних домогосподарств в Новоград-Волинському, Баранівському та Олевському районах. Обласним лабораторним центром з метою попередження інфекційних захворювань проведені лабораторні дослідження води з криниць, що потрапили в зону підтоплень. В третини випадків вода була незадовільної якості за мікробіологічними показниками та вмістом нітратів. Оперативними підрозділами центру здійснена дезінфекція колодязів», – інформують у ДУ «Житомирський ОЛЦ МОЗ України».

Завідувач відділу санітарно-гігієнічних досліджень Житомирського обласного лабораторного центру МОЗ України Юрій Лутай у коментарі Житомир.info уточнив, що всього було відібрано 79 проб води з колодязів у місцевостях, де люди побоювались користуватися водою та зверталися з проханням перевірити її.

«У трьох районах було відібрано 79 проб води, у 27 з них виявили перевищення вмісту бактерій. Три проби були з перевищенням нітратів – у Білокоровичах. Мова йде лише про приватні домоволодіння, а не про об’єкти соціальної сфери», – наголосив Юрій Лутай.

Зважаючи на дощову погоду, ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» рекомендує населенню області дотримуватись певних нескладних правил, які можуть зберегти здоров’я:

• в разі підтоплень колодязів, артсвердловин та каптажів в жодному разі не використовувати цю воду з питною метою. Зверніться до лабораторного центру за допомогою: працівники проведуть аналіз води та дезінфекцію;
• все майно, яке було затоплене, також підлягає дезінфекції;
• після сходу паводкових вод територію домогосподарств необхідно рекультивувати, зібрати сторонні предмети та сміття і вивезти на полігон твердих побутових відходів;
• вигрібні ями та надвірні туалети – відкачати та продезінфікувати;
• в разі виникнення підозри на інфекційне захворювання фахівці закликають не займайтися самолікуванням, а негайно звернутися до сімейного лікаря або викликати швидку допомогу.

Нагадаємо, станом на 4 червня 2019 року купальний сезон у Житомирі офіційно не відкритий, адже вода на пляжі в гідропарку не відповідає нормам за мікробіологічними показниками. Зокрема, майже втричі перевищено нормативні показники вмісту кишкової палички.

Як повідомляв Житомир.info, 28 травня 2019 року ДУ «Житомирський ОЛЦ МОЗ України» поінформував про те, що найбільш бактеріально забрудненими виявились р.Тетерів у житомирському гідропарку та р. Гнилоп'ять у Бердичеві.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: криниця вода підтоплення лабораторний центр  
Матеріали по темі