Суспільство

Найбільше бактерій – у воді річок Тетерів та Гнилоп'ять Житомирської області, – лабораторний центр

29 May 2019, 09:28

Вже фактично розпочався сезон відпочинку в Житомирській області і лабораторний центр МОЗ України вдруге поспіль цієї весни здійснював відбір зразків води в місцях масового відпочинку жителів області в усіх адміністративно-територіальних одиницях.

Про це 28 травня інформує ДУ «Житомирський ОЛЦ МОЗ України».

«Якщо попереднього разу 37% зразків води не відповідало вимогам санітарного законодавства, то цього разу 52% зразків води виявлено з відхиленнями від санітарних норм. Особливе занепокоєння викликає той факт, що вода із 15 місць рекреаційного використання (із 76 по області) має перевищення вмісту кишкової палички, що свідчить про фекальне забруднення цих водойм. Купатися в такій воді жителям області (особливо дітям) ми не рекомендуємо. Найбільш бактеріально забрудненими виявились р. Гнилоп'ять у Бердичеві, р.Тетерів у житомирському Гідропарку та кар'єр у смт Черняхів, де вміст бактерій перевищує норму у 48 разів (240000 при нормативно допустимому значенні не більше 5000)», - йдеться у повідомленні.

«Хоч і менше, а все ж брудна вода в р. Случ (Новоград-Волинський), р. Тетерів (Висока Піч, Дениші, Коростишів), р. Ірша (Іршанськ), р. Норинь (Овруч), р. Словечна (Словечне), р. Очеретянка (смт.Черняхів), р. Жерев (смт.Лугини), р. Лісна (смт.Романів), кар'єр с. Слобода-Селець Житомирського району», - інформують в лабораторному центрі.

«За санітарно-хімічними показниками вода найгіршої якості у р. Гнилоп'ять (м.Бердичів) та бердичівських ставках – шкіроб'єднання, рафінадного заводу, «Шандора», селах Гардишівка і Мирославка цього ж району, р.Случ в смт Мирополь та м.Новоград-Волинський, р. Лісна у смт Романів, кар'єр у смт Черняхів. Менше забруднена, але з перевищенням рівня БСК та ХСК (біологічне та хімічне споживання кисню) вода в р.Гуйва (Андрушівка), р. Унава (с.Квітневе Попільнянський район), р.Роставиця (смт.Ружин, с.Заріччя Ружинського району), р. Тетерів (м.Чуднів, м.Коростишів), р. Случ (смт.Любар, смт. Нова Чортория), р.Уж (м.Коростень), р. Здвиж (смт.Брусилів), р.Норинь (Овруч), р. Словечна (Словечне), а також в ставках області – с. Волиця Андрушівського району, с.Прибережне Ружинського району, с.Стовпів Чуднівського району, № 1 у м.Чуднові, с.Вигнанка Любарського району, № 1 у м.Коростишеві, с.Жубровичі Олевського району», - зазначають спеціалісти.

Загалом стовідсотково у контрольних точках вода не відповідає вимогам санітарних норм в Бердичівському, Чуднівському, Любарському, Ружинському, Коростенському районах. Натомість не виявлено жодного відхилення в Малинському, Радомишльському, Баранівському, Пулинському, Народицькому та Ємільчинському районах.

Нагадаємо, 27 травня 2019 року начальник контрольно-вимірювальної лабораторії КП «Житомирводоканал» Олена Слободенюк надала роз'яснення з приводу причин погіршення якості води.

Як повідомляв Житомир.info, 14 лютого 2019 року у селі Станишівка Житомирського району було зафіксовано скид невідомої речовини, схожої до маслянистих плям від нафтопродуктів, у річку Тетерів. Екологи виявили в річці високі концентрації хімічних сполук.

У квітні 2019 року лабораторний центр відібрав для досліджень зразки води з поверхневих водойм у місцях масового відпочинку населення в усіх районах області - відхилення від норм виявили лише у 37% моніторингових точках.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лабораторний центр річка забруднення Тетерів  
Матеріали по темі