Влада

Мер пояснив, як працюватиме сміттєпереробний завод, який мають побудувати у Житомирі

22 August 2019, 15:49

21 серпня Житомирський міський голова Сергій Сухомлин у програмі «Діалоги» на Житомир.info, присвяченій майбутньому будівництву найбільшого в країні сміттєпереробного заводу, пояснив механізм роботи такого підприємства, описавши шлях сміття від контейнерів до кінцевого продукту переробки.

«Ми встановлюємо ще додаткові баки для скла і пластику, але будуть люди, які і далі викидатимуть сміття усе разом. Ми це розуміємо. Тож на першому етапі машина, яка приїжджає, збирає несортоване сміття. Окрема машини чи та ж сама після того, як вона вивезла ці баки, приїжджає і забирає, наприклад, скло. Сміття буде поступати не на полігон, а повністю на цей завод. Машина приїжджає на сміттєпереробний завод: є окремий бункер, в який скидається все змішане сміття, окремий – куди скидається скло, пластик, папір і таке інше. Після цього йде лінія, яка сортує. Там металодетектори, магніти, які відділяють метал, скло, органіку, все інше. І за фракціями – в залежності від морфології воно сортується. Пластик, папір, скло йдуть по окремих лініях. І вони також сортуються, бо пластик теж є різний і по-різному переробляється. Після цього пластик миється, потім подрібнюється, робляться так звані «пластівці», і потім воно продається для подальшої переробки. Після такого заводу повинно виходити не більше 20% так званих «хвостів», які йдуть знову на полігон. Це може бути будівельне сміття – усе те, що не піддається переробці. Можна переробляти і 95%, ну тоді кожен відсоток дуже багато коштує, і це вже додаткові мільйони і мільйони євро», – пояснив Сергій Сухомлин.

Зі слів міського голови, з частини відходів вироблятимуть паливо.

«За морфологією, пластик, метал, скло, папір – це приблизно 15-17%. Все решта – 85% – ділиться ще на декілька категорій. 35-40% – це так звана органіка, вона буде перероблятися через компостування і, як варіант, вироблятиметься біогаз. Ще є будівельне сміття, це приблизно 5-7%, і є так званий РДФ. Це категорія сміття, куди входить пластик, який не можна переробляти, забруднений папір, фарби тощо. Це приблизно до 40% морфології цього сміття. Тож ця компанія буде робити РДФ-паливо з цього сміття, і потім (це поки що робочий варіант) поставлятиме у місто Здолбунів, де є цементний завод, який може спалювати цей РДФ. В Україні ніколи не було такого палива, але перша ліцензія і сертифікат на таке паливо в Житомирі вже отриманий однією з компаній. І от задача в тому, щоб на полігон після переробки пішло не більше 20%, це у 5 разів зменшує навантаження на полігон», – розповів мер.

Міський голова зауважує: потенційну екологічну небезпеку становить навіть не саме сміття, а вода, що стікає з полігону і накопичується у рівчаку.

«Люди, які живуть довкола полігону, скаржаться, що вони найбільше страждають від такого сусідства. Але насправді страждаємо ми всі. Чому? У нас полігону вже дуже багато років. Вдалося трішки виправити ситуацію щодо загорянь, які постійно виникали там, коли запустили біогазову станцію, яка відбирає метан, і викиди метану зменшилися приблизно на 50%. Але є інша проблема – фільтрат. Це вода, яка проходить через усе тіло полігону та утворює таку собі водойму, фактично насичену хімією, там уся таблиця Мендєлєєва. Якраз фільтрація – це основна проблема, екологічна небезпека, бо там чи дамбу може прорвати, чи дощі – вимиваються підводні води, і все воно потім може попадати в Кам’янку, в Тетерів, то страждають не тільки люди, які знаходяться поруч, а й страждає екологія всього міста. Зараз ми подали на фінансування, і разом з областю будемо робити проєкт по встановленню на полігоні станції по переробці фільтрату. Це дуже важлива проблема. Ми вивчали практики: в Україні перша станція вже була запущена. І ось ми плануємо через деякий час вийти саме на переробку цього фільтрату», – поділився планами Сергій Сухомлин.

Повний випуск програми «Діалоги» на Житомир.info від 21 серпня 2019 року дивіться тут.

Як повідомляв Житомир.info, у липні 2018 року міська рада зробила перший крок до будівництва у Житомирі сміттєпереробного заводу. 26 липня 2018 на позачерговій сесії міської ради депутати ухвалили рішення надати дозвіл Київській компанії ТОВ «МС Соціальний Проєкт» на розробку проєкту землеустрою по відведенню 5 га землі для будівництва заводу на східній околиці Житомира, за адресою проїзд Складський, 20.

За словами представника фірми, на будівництво заводу планували витратити до 10 мільйонів євро і створити 150 робочих місць. Завод перероблятиме 100% сміття. Завод мав запрацювати до кінця 2019 року, однак будівництво затягнулося.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: полігон сміття сміттєпереробний завод мер Сухомлин «Діалоги» на Житомир.info  
Матеріали по темі