Місто

Міська рада зробила перший крок до будівництва у Житомирі сміттєпереробного заводу

26 July 2018, 12:33

Київське ТОВ «МС Соціальний Проект» отримало дозвіл на розробку проекту землеустрою по відведенню 5 га землі для будівництва сміттєпереробного заводу на східній околиці Житомира.

Таке рішення ухвалили на позачерговій сесії міської ради 26 липня.

«Ми тут не віддаємо земельну ділянку, я наголошую. Пам’ятаю з 2014 року, що ми (міська влада – ред.) підписали мінімум три меморандуми по будівництву сміттєпереробних заводів. Тут є конкретна компанія, яка готова побудувати, якщо ми відмовимо – вони підуть в інше місто. Я не пропоную зараз голосувати за «кота в мішку». Зараз ми голосуємо за розроблення проекту землеустрою, складання технічної документації, і компанія робить це все за власні кошти», - пояснював мер Сергій Сухомлин.

Представник фірми, яка збирається отримати дозвіл на розробку проекту землеустрою, розповідав, що вартість проекту – до 10 млн євро.

«Ми пропонуємо 100% сміття, яке збирається, переробляти. Ми готові потратити до 10 мільйонів євро, плануємо створити 150 робочих місць. Плануємо знайти професійне рішення, щоб не займатися щорічно вирішенням питань сміття. Презентацію ми показували на двох комісіях – бюджетній та земельній», - сказав представник ТОВ «МС Соціальний Проект».

Представник хорватської компанії «Технік», яка й планує займатися переробкою сміття у Житомирі, розповів про свою компанію, назвавши її «світовим лідером в області екології».

«Результатом виробництва буде вторинна сировина, енергія та екологічночисті добрива. Завод складається з двох цехів – сортування та переробки органіки в еко-компост. Сміттєвози зважуються на в’їзді та на виїзді з підприємства, щоб розуміти, скільки сміття він привіз. Крім того, вони проходить мийку, щоб чистими повернутися в місто», - розповідав представник іноземного інвестора.

«Я не підписую цей проект рішення поки в мене немає гарантійного листа від підприємства», - наголошував мер Сергій Сухомлин.

Але це не переконало деяких депутатів: фракція ВО «Батьківщина» попросила 10-хвилинну перерву, щоб узгодити своє рішення з позицією партійного бюро.

«Ми прийняли рішення, у нас є рекомендація: ми підтримуємо даний проект рішення за умови, якщо там окремим пунктом будуть прописані всі наші пропозиції. Пропонуємо розробити інвестиційну угоду, де будуть чітко визначені терміни, та отримати гарантійний лист, про який говорили, на протязі трьох днів, і він додається до проекту рішення. Якщо не буде виконаний цей пункт, то на наступній сесії ми за це питання голосувати не будемо», - оголосила після перерви голова фракції «Батьківщини» Любов Цимбалюк.

Врешті, депутати більшістю голосів підтримали проект рішення про надання ТОВ «МС Соціальний Проект» дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 5 га по провулку Складському, 20: «за» проголосували 31 з 32 присутніх в сесійній залі.

Як повідомляв Житомир.info, на сесії міської ради 17 травня цього року депутати проголосували за закріплення за територіальною громадою Житомира в особі Житомирської міської ради земельної ділянки за адресою: проїзд Складський, 20. В оприлюдненому проекті рішення це планують скасувати: «Вважати таким, що втратив чинність пункт 5 додатку 1 до рішення міської ради від 17.05.2018 № 1022 «Про надання юридичним особам комунальної форми власності дозволів на розроблення документації із землеустрою».

Після сесії 17 травня 2018 року мер Сергій Сухомлин розповідав, що є три пропозиції від інвесторів на будівництво сміттєпереробного заводу по пров.Складський, 20 та розповідав про умови співпраці: усім потенційним інвесторам виставляють умову щодо банківськівської гарантії на 1-1,5 млн євро на термін здачі заводу в експлуатацію.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сміття завод Сухомлин сесія 
Матеріали по темі